Камен Кичев: По-гъвкаво решение на кризата с вулканичния облак

5 прочитания
alt

Всички  страни-членки на ЕС, които са засегнати от вулканичния облак, са се обединили около идеята за по-динамично и почасово отваряне на небето, според възможностите, които метеорологичната обстановка предоставя. Това каза заместник-министъра на транспорта Камен Кичев след видео-конферентната връзка на министрите транспорта на страните-членки на Европейския съюз. Всички  се разбрахме, че ще имаме координирани акции и едновременно ще се издават NOTAM (Notification to airmen), които разрешават или забраняват полетите, каза още зам.-министър Кичев. 

Предприели  сме необходимите мерки и сме информирали всички превозвачи, в това число и БДЖ, да бъдат отпуснати повече автобуси и вагони, за да можем да извозим всички българи, които са изостанали навсякъде из Западна Европа. Сърбия е разрешила на всички българи, които не носят паспортите си да преминават през страната транзитно с лични карти, информира Камен Кичев.

Небето  над България е отворено с изключение на участък над Силистра. Всички летища работят, но времето се променя и влияе на ситуацията. Полети могат да се извършват на юг и изток от България.  Заместник-министър Кичев съветва всички граждани да проверяват редовно интернет сайтовете на летищата за информация за полетите. Към момента на летище София има анулирани 142 полета. Това става на фона на все по-яростните критики от страна на авиационната индустрия, че затварянето на въздушното пространство над Европа. 

Свързани теми

Предишна публикация
Безпроблемно са преминали тестовите полети в облака вулканична пепел
Следваща публикация
Boeing и Airbus възстановяват нивата на поръчки
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню