Довършваме сделката с Eurocopter

11 прочитания
alt

Изненадващо за мнозина, след заседанието на Министерски съвет от 5 май бе обявено, че правителството ще отпусне 300 млн. лева за покриване на всички разходи по сделката с европейският вертолетостроител Eurocopter за закупуване на вертолети за ВВС и ВМС. Само до преди няколко дни усилено се говореше за частично и даже пълно прекратяване на сделката.

Въпреки първоначалното желание изглежда възможността за прекратяване на сделката не съществува. Сумата от 300 млн. лева (или около 150 млн. евро) кореспондира почти напълно точно с неизплатените в момента средства по сделката. За сега не се съобщава, кога ще се въобновят плащанията и кога ще се доставят вертолетите по договора.

През 2005 г. бе подписан договор за доставка на 12 вертолета AS 532 Cougar (Кугър) за ВВС и шест машини AS 565 Panther (Пантер) за ВМС. Сделката бе на стойност от 358 млн. евро. Към началото на 2009 г. по нея бяха платени 184 млн. евро. До момента са доставени 11 вертолета Cougar, но последните два не са платени на 100% 

Свързани теми

Предишна публикация
ЕК критикува Чехия за военна сделка без конкурс
Следваща публикация
ВМС на Виетнам поръчва шест DHC-6 Twin Otter
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню