Ще откажем един Spartan и три вертолета Panther

2 прочитания
alt

След заседание на Министерски съвет на което бе обявено, че се отпускат малко под 257 млн. лева от фискалния резерв за покриване на плащания по вече сключени военни сделки, бе обявено за пореден път и че Министерство на отбраната ще се опита да предоговори условията по някой от тях.

Според министъра на отбраната Аню Ангелов ще бъде направен опит да бъде отказан един тактически транспортен самолет C-27J Spartan и три морски вертолета AS 565MB Panther. През февруари 2006 г. бе подписана сделка за доставката на пет C-27J Spartan, плюс запазване на опция за още три. Стойността на сделката бе около 92 млн. евро. До момента са доставени само два самолета, като един от тях не лети вече втора година поради липса на пари за ремонт. До скоро от Министерство на отбраната твърдяха, че ще откажат два транспортни самолета. Шестте леки морски вертолета AS 565MB Panther бяха част от пакетната сделка за доставка на вертолети за армията от Eurocopter. Общо 12 транспортни Cougar и шест Panther бяха договорени за цена от 358 млн. евро. Морските вертолети бяха предназначени за ВМС с основна идея базиране на корветите от глас Gowind. Проектът за корветите обаче бе спрян, а все по-често се чува, че вертолетния компонент на ВМС ще бъде прехвърлен към ВВС. Така ролята на вертолета в състава на ВВС остава неясна. Освен това министър Ангелов вече заяви желанието си при възможност да бъдат отказани всички вертолети от този тип.

Това е поредното заявление, че Министерство на отбраната ще започне преговори за предоговаряне на сделките за самолетите Spartan и вертолетите Panther. Въпреки многократните заявление до сега няма конкретни постижения по тези проблеми.

Свързани теми

Предишна публикация
Ryanair най-накрая стъпва в Пловдив
Следваща публикация
Отпускат 257 млн. лева за неизплатените военни сделки
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню