Румъния все по-близо до покупката на португалски F-16

6 прочитания

 

Румъния продължава с преговорите за покупката на употребявани F-16 от Португалия и изглежда, че се приближава към крайна сделка по проекта. Това става ясно с посещението на румънския военен министър Мирча Душа в Португалия.

Душа, който в момента е на официално посещение в Португалия, е провел серия срещи с португалския си колега Жозе Педро Агиар-Бранку, където една от основните точки е придобиване на употребявани изтребители F-16 MLU. Двамата министри са се споразумели преговорите да продължат, като според съобщение на румънското Министерство на отбраната се очаква тези преговори да приключат през юни 2013 г.

Според влиятелния румънски ежедневник Gandul в края на март 2013 г. делегация от румънските въоръжени сили е посетила Португалия с цел по-точна оценка на предлаганите от страната изтребители F-16 MLU.

През септември 2012 г. предишния румънски министър на отбраната Корнелиу Добрицою обяви, че страната му ще купи 12 употребявани F-16 от Португалия, като посочи, че стойността на сделката ще е $600 млн. През  декември 2012 г. Мирча Душа, който замести Добрицою съобщи, че Румъния започва да събира пари за покупката, след като решение за придобиването на изтребителите е било взето от Висшия съвет по отбрана на страната. В края на февруари 2013 г. премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че е поставил задача на военния министър да финализира преговорите с Португалия в близките месеци.

В началото на януари 2013 г. португалският министър на отбраната Жозе Педро Агиар-Бранку потвърди, че страната му води преговори за продажбата на излишни изтребители F-16. Той уточни, че освен Румъния, България също проявява интерес към покупката на ненужните самолети. В интервю за броя на АЕРО от март 2013 г. бригаден генерал Румен Радев потвърди, че ако Румъния вземе португалските F-16 преди България, този факт ще ни лиши от една от трите реалистични опции за покупка на многоцелеви изтребители.  

Свързани теми

Предишна публикация
Нова Зeландия купува SH-2G
Следваща публикация
KAI разработва десантна версия на Surion
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню