ЕС тренира тактическата си транспортна авиация

5 прочитания

От 9 юни до 21 юни 2013 г. в авиобаза Сарагоса, Испания се провежда международно Тактическо учение на транспортна авиация на държави-членки на ЕС (European Air Transport Training – EATT13). Това съобщават от ВВС на България.

Учението се планира и провежда в рамките на Програмата за европейски въздушен флот (European Air Transport Fleet – EATF), координирано от Европейската агенция за отбрана, в която участват 21 държави-членски на ЕС.

Основната цел на ЕАТТ13 е да увеличи оперативната съвместимост чрез консолидиране на наличните експертиза и квалификации в областта на военно-транспортната авиация.

В рамките на двуседмичен период участващите екипажи имат възможност да отработят в международна среда редица тактически техники и процедури, като: планиране на мисии; тактически десанти, полети на тактически фон и реакция на въздушни и земни заплахи; медицинска евакуация и други.

Учението е планирано с увеличаваща сложност на мисиите, започвайки от задачи на единичен самолет и развивайки се до участие в комплексни въздушни операции (Composite Air Operation – СОМАО).

В учението с транспортни самолети и екипажи участват Белгия, Чехия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Швеция (общо 13 самолета и 21 екипажи), а с щабни офицери – България, Финландия, Гърция, Люксембург, Норвегия, Португалия, Великобритания и САЩ – общо 350 участника. Българските ВВС участват с двама офицери в Оперативния център на Тренировката.

Поради нарастващия интерес към тези тренировки през 2014 г. се предвиждат две такива учения. Едно в Испания и друго в България. Според ВВС учението у нас ще се проведе в периода 15 – 27 юни 2014 г.

Снимки: ВВС на Р България  

Свързани теми

Предишна публикация
БУРЖЕ: Подписаха първата експортна сделка за Ми-28
Следваща публикация
Либия се интересува от C-130
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню