Изчезналият Boeing 777 е умишлено отклонен от курса

2 прочитания

Изчезналият Boeing 777-200ER изпълняващ полет MH370 е бил отклонен умишлено от маршрута си. Това заяви малайзийският министър председател Нажиб Разак, една седмица след изчезването на самолета, докато изпълняваше полет между Куала Лумпур и Пекин.

Разак е заявил, че в светлината на последните разкрития по случая разследването се съсредоточава върху пасажерите и екипажа. Малайзийският премиер, обаче е заявил, че не може категорично да се говори за отвличане, а се разглеждат всички възможни сценарии.

Изявлението на Нажиб Разак идва след, като в продължението на няколко дни излизаха факти, че самолетът е продължил да лети много след, като е загубена връзка с него в 01,22 – 01,30 часа местно време на 8 март 2014 г. Веднага след изявлението на Разак бе прекратена издирвателната акция в Тайландския залив.

На база на последната сателитна връзка, която е осъществена от борда на самолета са идентифицирани два възможни коридора, където може да бъде издирван самолета. Предполага се, че след изчезването си машината е могла да остане във въздуха още около седем часа.  Единият възможен коридор е на юг и е обхваща Индийският океан чак до Австралийското крайбрежие, а другия е на северозапад и навлиза до Казахстан.

Предвид плътното радарно покритие над Азия, то най-вероятно самолетът е поел на юг.

Веднага след изказването на Нажиб Разак малайзийската полиция е направила обиск на дома на командира на изчезналия полет МН370. Изключването на трансподера, както и сателитната комуникационна система показват, че който и да е управлявал изчезналия самолет е имал изключително задълбочени познания по конструкцията на Boeing 777.

Издирването на останките на изчезналия самолет вече се превръща в изключително сложна задача. Площта, на която трябва да се търси той е много по-голяма от тази, на която той се издирваше в момента. Освен това морските течения са отнесли останките на самолета на значително разстояние от мястото на падане, което ще затрудни идентифицирането му. И не на последно място, дълбочината на Индийския океан в оказания район е над 2 km, което прави извличането на черната кутия изключително трудно начинание.  

Свързани теми

Предишна публикация
Разследването около MH370 се съсредоточава върху екипажа
Следваща публикация
Cessna и Beechcraft се обединяват
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню