Бюджетни ограничения в австрийската военна авиация

1 прочитания

Сериозни съкращения стават факт в австрийските въоръжени сили във връзка с бюджетните ограничения, които засягат военния бюджет на страната. Съкращенията засягат изтребителите Eurofighter, както и други компоненти от въздушните сили на страната. Това съобщава IHS Jane’s.

В момента австрийският военен бюджет възлиза на €1,84 млрд. (0,5% от БВП), при необходим за нормалното функциониране на въоръжените сили €2 млрд. За тази година военния бюджет е намален с €42 млн., а през 2015 г. ще бъде намален с още €38 млн.

Това налага квалифицираните летци на Eurofighter Typhoon, които поддържат регулярна подготовка да бъдат намалени от 18 на 12. Намаляването на квалифицираните пилоти показва сериозността на ситуацията в Австрия, тъй като икономиите от липсата на полети ще е скромна на фона на общите разходи. Реалните икономии ще са само за гориво, линейно обслужване и намаляването на бонусите, които се плащат на всеки свръхзвуков летец.

Разглежда се и опцията за намаляване на флота от австрийски Eurofighter Trance 1 от 15 на 12 или даже девет машини. Друга опция за бъдещи съкращения ще е намаляване на броя на радиолокационните постове в рамките на националната система за ПВО Goldhaube.

Също така се обсъжда и намаляването на времето, в което се поддържа бойно дежурство. В момента Австрия охранява въздушното си пространство седем дни в седмицата, в рамките на светлата част на денонощието. Но се планира преминаване към дежурство само в рамките на официалното работно време в работните дни.

Липсата на финанси пречи за модернизацията на наличните вертолети Sikorsky S-70A42. Ако не се отделят средства за модернизация до 2018 г. флотът ще може да лети само по визуалните правила VFR,  а след 2020 г. ще му бъде отнет типовия сертификат.

Оглежда се и възможността за пълното пенсиониране на транспортните самолети C-130K, а липсата на финанси прави замяната на реактивните учебно-тренировъчни самолети Saab 105 и вертолетите Alouette III практически невъзможна.  

Свързани теми

Предишна публикация
Холандия изпрати вертолети Apache на мисия в Мали
Следваща публикация
ВВС издирват изчезналите туристи
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню