Ирак получи първия си F-16

3 прочитания

На официална церемония във Форт Уърт, Тексас, Lockheed Martin предаде първия изтребител F-16IQ Block 52 на иракските ВВС. Това е първия, от общо 36 поръчани самолета.

Двуместният изтребител, задвижван от Pratt & Whitney F100-PW-229, е бил приет символично от иракския посланик в САЩ Лукман Фаили, като с това Ирак става 28-мия клиент на F-16.

При церемонията първата, от общо шест поръчани двуместни Пепелянки, е била оборудвана с четири ракети „въздух-въздух” AIM-9L/M, две лазерно насочвани авиобомби GBU-12 и прицелно-обзорен контейнер Lockheed Martin AAQ-33 Sniper.

До края на годината се очаква доставката в страната на първите четири иракски F-16. Това ще бъде първия пълноценен боен самолет, който Ирак получава след американската инвазия през 2003 г.

Иракските F-16IQ са опростена версия на F-16C/D Block 52, при която няма криптирани режими на GPS навигационната система и системата „свой-чужд”, както и интеграция на модерните ракети за въздушен бой AIM-9X и AIM-120.

Сделката за иракските F-16 удължи живота на производствената линия до третото тримесечие на 2017 г. В момента се изпълняват поръчки за Ирак и Оман.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Украйна загуби Ан-30 (обновена)
Следваща публикация
Подробности за оперирането на Spartan от грунт
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню