Подробности за оперирането на Spartan от грунт

9 прочитания

ВВС на Република България разпространиха допълнителна информация, снимки и видео кадри за първите операции на C-27J Spartan от грунтовата полоса на бившата авиобаза Чешнигирово.

За пръв път от десетилетия екипажи на български военно-транспортни самолети започнаха подготовка за излитане и кацане от къси и полуподготвени (грунтови) полоси.

Екипажи на самолет C-27J Spartan от 16-та транспортна авиационна група изпълняват кацане на такъв тип полос със съкратен тактически заход, като снижението на самолета по глисадата се извърша визуално.

Изисква се изключителна прецизност при управлението на самолета за поддържане на режима на полета на границата на експлоатационните ограничения на машината.

При кацането екипажът трябва да насочи самолета така, че опирането да се извърши в първите 100 метра от полосата, а спирането – на максимално късо разстояние, при което етапите „изравняване” и „издържане” не се изпълняват.

В процеса на спиране реверсът (обратната тяга) на двигателите трябва да се изключи при достигане на скорост от 70 – 110 km/h за да се предотврати влизането на самолета в образувалия се облак от прах и попадането на чужди предмети в двигателите.

При излитане, след достигане на определената скорост, шурвалът за управление се притегля енергично за бързото отлепяне на самолета с цел тренировка за опериране от къси полоси.

Тези нови способности ще дадат възможност за ефективното участие в пълния спектър от мисии на военнотранспортната авиация на НАТО.

Видео от операциите.

 

 

 

Снимки: ВВС на Р България / Огнян Стефанов

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
Ирак получи първия си F-16
Следваща публикация
Белгия се оглежда за нов изтребител
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню