Неработещите електронни устройства са забранени за полети за САЩ

3 прочитания

Електронните устройства като мобилни телефони, лаптопи и таблети, които са изключени и не могат да се включат, вече няма да бъдат допускани в самолетите, летящи към САЩ. Това става ясно от съобщение на американската агенция за въздушния транспорт (TSA) от вчера.

Причината за въвеждането на новото правило е опасението на американските власти, че въпросните устройства могат да бъдат използвани за задействането на бомби. През последните месеци американски експерти по въпросите за борбата с тероризма сигнализират, че има възможност терористите да са възприели нови стратегии за заобикалянето на контрола по летищата, включително изобретяването на експлозиви, които не могат да бъдат засечени.

Миналата седмица американският министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън обяви затягане на мерките за сигурност на чуждестранните летища, от които има директни полети до Щатите, и по-специално на тези в Европа и Близкия изток. Той изтъкна „различна и по-притеснителна заплаха от тези, организирани в миналото срещу въздушните компании“, без да утонява каква точно.

BBC изтъква нестабилността в Близкия изток, изправянето пред американското правосъдие на основния заподозрян за атаката срещу американското консулство в Бенгази, новите джихадистки заплахи в контекста на иракския хаос и признаците за раздвижване на терористични групи, свързани с „Ал Кайда“ в Йемен и Сирия, като възможни причини за безпокойството на властите.

Според ВВС TSA освен това е наредила на летищните власти в Европа и на други места да продължават с внимателните проверки на обувките на пасажерите, пътуващи към САЩ, и да увеличат броя на индивидуалните проверки на багажа с помощта на детектори.

От летище Хийтроу още днес издадоха официална препоръка към пътниците, летящи за САЩ, да проверят дали всичките им електронни устройства, които носят в ръчния си багаж, са заредени, преди да се качат на борда. Правилата бяха своевременно променени и вече гласят, че „ако устройството не може да се включи, няма да ви позволят да го вземете със себе си на борда“.

Британската агенция по транспорта отказа да уточни дали и други летища на Острова ще приложат подобни ограничения за презокеанските полети, информира BBC.  

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters договори 123 вертолета за Китай
Следваща публикация
Airbus със 150 поръчки за семейството A320
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню