Ричърд Брансън не е сигурен за бъдещето на Virgin Galactic

3 прочитания

Известният предприемач Ричърд Брансън се изказа сдържано за бъдещето на компанията му Virgin Galactic след катастрофата със SpaceShipTwo на 31 октомври 2014 г.

„Едва, когато знаем какво се е случило може със сигурност да знаем дали може да се справим с проблема и дали нашата мечта ще оцелее”, това е казал Брансън по време на пресконференция днес. Това е първото му публично изказване след катастрофата.

Брансън стартира Virgin Galactic, като съвместен проект с компанията Scaled Composites (конструкторската компания на Бърт Рутан) през 2004 г., като планира старт на полети с туристи в космоса през 2007 г. От тогава проектът се е сблъскал с множество трудности.

През 2007 г. при взрив загиват трима служители на компанията. По-рано през тази година се наложи преминаването към друг тип твърдо гориво за хибридния ракетен двигател на SpaceShipTwo.

Инцидентът на 31 октомври се е разиграл малко след отделянето на SpaceShipTwo от самолета-носител WhiteKnightTwo на височина от 13 500 m. Съборбиталният космически апарат е трябвало да извърши четвъртия си полет с помощта на собствения си двигател и първия с използването на новото твърдо гориво.

Секунди след отделянето на самолета-носител SpaceShipTwo, който носи името VSS Enterprise се е взривил. При инцидента е загинал летеца изпитател Майк Алсбъри, а неговия колега Пит Зиболд е бил тежко ранен.

Брансън е заявил, че дължи на своите пилоти разкриването на истината за инцидента, но не се е въздържал да обещае изпълнение на програмата на всяка цена.

Към момента за полет с Virgin Galactic има записани над 700 желаещи, като всеки от тях е заплатил авансово полета, който струва $250 000. Ричърд Брансън е заявил, че всеки който иска да анулира полета си ще получи парите си обратно.

С разследването се е заело американското бюро за транспортна безопасност NTSB. Екип от 15 инспектори на бюрото е пристигнал в Ню Мексико.  

Свързани теми

Предишна публикация
Още намаления от Qatar Airways
Следваща публикация
SpaceShipTwo катастрофира при изпитателен полет
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню