Визита на Си Дзинпин показа нови детайли около H-6K

4 прочитания

Видео, разпространено на 17 февруари 2015 г. и показващо визита на китайския лидер Си Дзинпин в бомбардировъчен полк, показа нови детайли около китайския стратегически бомбардировач H-6K. Това съобщава IHS Jane’s.

Си е посетил бомбардировъчен полк (вероятно част от 36-та бомбардировъчна дивизия) в покрайнините на град Сиан, който е въоръжен с поне три варианта на H-6 (безлицензно копие на Ту-16). На видето се виждат вариантите H-6H, H-6M и най-новият H-6K.

Китайският лидер Си е показан в пилотската кабина на H-6K, като се вижда, че тя е оборудвана с няколко големи цветни многофукнционални дисплеии, като става ясно и че екипажът разполага с катапултни кресла. Всички тези особености се подозираха, но видеото ги потвърждава. Китайският лидер влиза в бомбардировача през странично разположена врата, каквато няма на класическия Ту-16.

H-6K е най-новото развитие на китайските клонове на Ту-16. Машината се появи за първи път през 2007 г. и включва радикални подобрения, включително поставяне на нови двигатели Д-30КП-2, изцяло променена носова част, която приютява многофункционален радар и оптико-електронна прицелно-обзорна система. Смята се, че бойният радиус на действие възлиза на поне 3500 km.

Основният калибър на H-6K са крилатите ракети KD-20. Под крилото има шест точки за окачване, като се смята, че в бомбения отсек могат да се помести още поне една.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът на ОАК смята, че сделката за FGFA ще се подпише през 2015 г.
Следваща публикация
Pilatus сглоби стотния PC-21
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню