Пилотска грешка е довела до катастрофата с тайванския ATR 72

6 прочитания

Сериозна пилотска грешка е станала причина за катастрофата с турбовитловия пътнически самолет ATR 72-600 на TransAsia Airways от 4 февруари 2015 г. Това се казва в официалния доклад за инцидента.

Докладът показва, че веднага след излитането от Тайпе, на височина от около 400 m e отказал десния двигател. Веднага след това екипажът се е опитал да отнеме мощност от отказалия двигател, но вместо това е намалил мощността на работещия ляв мотор.

20 секунди по-късно мощността на работещия ляв двигател е намалена още. По това време самолетът е на височина от около 550 m и започва да губи скорост, с последвало предупреждение за срив.

След 12 секунди екипажът подава команда за вдигане на мощността на неработещия десен двигател и намалява още левия, което води до фактическото му спиране.

15 секунди по-късно екипажът установява, че и двата двигателя не работят, а самолетът се срива без скорост.

На височина от около 100 m и скорост от едва 190 km/h командирът установява, че е спрял работещия двигател. Малко след това машината се разбива в река Келунг, при което загиват 43-ма от намиращите се на борда 58 човека.

В момента на катастрофата на почти чисто новия самолет в пилотската кабина е имало трима човека. Двама командири, със съответно 794  и 250 часа на типа и втори пилот, който се е обучавал с едва 8 часа на ATR.  

Свързани теми

Предишна публикация
Solar Impulse 2 достигна Хаваите
Следваща публикация
Bell 525 изпълни първи полет
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню