Solar Impulse 2 ще продължи пътешествието си следващата пролет

3 прочитания

Експерименталния самолет Solar Impulse 2, летящ на слънчева енергия няма да може да продължи околосветския си полет преди следващата пролет. Това обявиха от екипа на начинанието.

По-рано през седмицата бе обявено, че бордните акумулатори са пострадали при последното прелитане от Япония до Хавайските острови и че ремонта ще отнеме две – три седмици. Днес стана ясно, че ремонта ще отнеме няколко месеца.

Проблемът възникна след излитането от Нагоя, Япония, когато стана ясно, че бордните акумулатори прегряват при полети на голяма височина. Според екипа на Solar Impulse 2 това се дължи на прекалена изолация.

Отчитайки се времето за ремонт и за подобряване на охлаждането на самолета, както и намаляващия ден в Северното полукълбо на Земята и влошаващото се време през есенните и зимни месеци, полетът няма да продължи преди април 2016 г.

До тогава самолетът ще се съхранява в хангар на летището в Калаелоа.

Самолетът, който има размах на крилото от 72 m тежи едва 2300 kg. На горната му повърхност са разположени 17 248 слънчеви клетки, които добиват електричество. То се складира в литиево-йонни батерии с маса 633 kg и захранва четири електрически двигателя.

По време на прелитането от Япония самолетът остана във въздуха в продължение на 117 часа и 52 минути, което е абсолютен рекорд за продължителност на полет от електрически самолет.  

Свързани теми

Предишна публикация
AW169 получи типов сертификат
Следваща публикация
Полемики около прелитането на Ламанша с електрически самолет
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню