Бразилия одобри финансирането на Gripen E/F

3 прочитания

Бразилският федерален сенат одобри финансовото споразумение на стойност $4,6 млрд. за придобиването на 36 изтребителя Saab Gripen E/F. Това съобщава Reuters.

Финансовото споразумение е било подписано на 5 август между бразилското Министерство на отбраната и шведската Корпорация за експортно кредитиране. Самото споразумение е било постигнато на 29 юли.

Според споразумението Бразилия ще изплаща заем от $4,6 млрд. на Швеция при годишна лихва от 2,19%, с осем години гратисен период и срок за изплащане 25 години.

Първоначално договорената лихва бе 2,54%, но Швеция се съгласи на намаляване, във връзка с тежкото финансово положение на Бразилия.

Ратифицирането на финансовата рамка на сделката е важен етап за програмата Gripen в Бразилия. Страната изпитва бюджетни ограничения, което наложи да се откаже от лизинговането на 12 употребявани изтребителя Gripen C/D, които да се използват за преходни към новите Gripen E/F.

Бразилия купува 36 изтребителя Gripen (28 едноместно Е и осем двуместни F) в рамките на програмата F-X2. Първите 15 бройки ще се сглобят в Швеция, а останалите машини в Бразилия. Сделката ще се изпълни между 2019 и 2024 г.

Бразилските ВВС имат намерение да придобият още два транша по 36 изтребителя всеки до 2032 г.

Цената на цялата сделка е $5,4 млрд., което включва самолети, въоръжение и техническа поддръжка.  

Свързани теми

Предишна публикация
Йордания купува PC-9M
Следваща публикация
Сърбия търси нови транспортни вертолети
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню