МО: МиГ-21 остава, но под каква форма?

6 прочитания

Пресцентърът на Министерство на отбраната разпространи днес, 12 декември 2015 г., съобщение, че в момента не се планира снемането от експлоатация и от въоръжение на изтребителя МиГ-21.

Ето какво точно се казва в оправдателното съобщение на пресцентъра на МО:

„Пресцентърът на Министерството на отбраната не е забранявал допускането на журналисти в авиобаза Граф Игнатиево за отразяване на последния полет на МиГ-21.

С писмо от 17 ноември 2015 г. дирекция „Връзки с обществеността“ поиска становището на командването на Българската армия за снемането от въоръжение на МиГ-21. Според нас, военната експертиза по тази тема трябва да е водеща, за  да бъде планирано медийното отразяване на този исторически за ВВС момент.

Днес, 12 декември 2015 г., ни беше предоставено становище, според което „Командването на Военновъздушните сили не планира снемането от експлоатация, с последващо снемане от въоръжение на самолети МиГ-21.“ Визията за самолет МиГ-21 ще залегне в Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България 2020.”

На 16 ноември 2015 г. АЕРО изпрати молба за отразяването на последните полети на МиГ-21. Ден по-късно ни бе съобщено, че към онзи момент няма информация, че МиГ-21 ще бъде свален от въоръжение и ни бе категорично отказан достъп до авиобаза Граф Игнатиево. На 2 декември екипът на списанието изпрати нова молба, но отново бе отказан достъп с подобна аргументация. По неофициална информация в посочения период са били отказани още няколко молби от медии и фотографи на свободна практика за отразяване на последните полети на МиГ-21.

Каква обаче е фактическата обстановка около изтребителите МиГ-21, които в момента летят в родната военна авиация?

През първата половина на 2014 г. бе удължен техническия ресурс на няколко бойни самолета МиГ-21бис и една спарка МиГ-21УС. Общият технически ресурс на тези самолети, оригинално назначен от производителя, РСК МиГ, изтече през 2012 г., когато машините навършиха 30 години. През август 2012 г. част от изтребителите от този тип бяха удължени до края на годината.

Планираше се през 2013 г. самолетите да преминат през още една процедура по удължаване на техническия ресурс, но правно-нормативни пречки попречиха това да стане факт. Така самолетът не летя през цялата 2013 г., а след февруари 2014 г. ресурсът на част от наличните МиГ-21 беше удължен със сили и средства на ВВС. Сега това удължаване изтича на 31 декември 2015 г.

От документална гледна точка МиГ-21 няма да може да продължи да лети и да носи бойно дежурство от началото на следващата година. Това обаче не значи, че типът самолет ще бъде автоматично снет от въоръжение в Българската армия. Де юре машината ще продължи да се води на въоръжение, макар, че де факто тя няма да е в летателна годност. Това положение може да продължи с години – тоест самолетът документално да се води, че остава на въоръжение, но да не лети.

По информация на АЕРО, потвърдена от множество източници, в момента не съществуват каквито и да е планове за ново документално удължаване на техническия ресурс на изтребителя. Единодушно е мнението, че ако МиГ-21 продължи да се експлоатира активно, това трябва да стане след провеждане на капитално-възстановителен ремонт. Към момента няма официални подобни планове и заделен бюджет, както и липсват обявени обществени поръчки с подобен предмет.

През септември МО пусна обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за ремонт на двигатели за самолети МиГ-21бис и УМ, но процедурата беше прекратена на 11 ноември 2015 г. без да бъде сключен договор.

По информация на АЕРО, за седмицата от 14 до 18 декември се планира провеждане на един летателен ден с участието на МиГ-21. Дали тогава ще станат факт последните полети на самолета в България? Напълно е възможно. Също е възможно да има вдигане по тревога (реална или учебна), тъй като МиГ-21 е планиран да носи бойно дежурство по „ер полисинг“ до последния ден на годината. Също е възможно (засега в рамките на теорията) да бъде взето някакво решение за продължаване на инвестициите в поддържавнето на летателнта годност на МиГ-21 и след определен период – година, две и даже повече – отново да го видим в българското небе. Това обаче би могло да стане факт само при някакви форсмажорни обстоятелства с МиГ-29.

Едно е сигурно, легендарният самолет МиГ-21, който служи вярно вече 52 години на България, заслужаваше едно достойно изпращане в най-добрите традиции на световната авиация. Достойно изпращане, което в нашата болна военна авиация така и не получиха изтребителите МиГ-23МФ/МЛД, изтребител-бомбардировачите МиГ-23БН и Су-22М4 и много други типове самолети – някак си срамежливо и „по чорапи“, те бяха изпратени завинаги в историята през последните две десетилетия. И сега изглежда, че се готви нещо такова…  

Свързани теми

Предишна публикация
Сбогом на заслужилия боец!
Следваща публикация
„България ер” взима А321 и ще лети до Португалия
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню