Двата полски РД-33 пристигат утре

10 прочитания

България ще получи утре, 29 декември 2015 г., първите два двигателя за изтребителите МиГ-29, ремонтирани в Полша. Договорът беше подписан на 22 октомври  и предизвика нееднозначни политически реакции. Това съобщава БНР.

Двигателите ще бъдат използвани, докато се ремонтират други два, които Полша ще вземе. След това Полша ще използва българските двигатели толкова време, колкото ние техните, след което ще ни ги върне.

Ремонтът на общо шестте двигателя ще ни струва малко над 12 милиона лева. Предвидена е и възможност за допълнителни преговори за цялостна логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29. Сделката беше сключена на фона на сериозните предупреждения на руската фирма – производител за правни последици и отказ от обслужване, както и на фона на предупрежденията за лошото състояние на изтребителната ни авиация.

Първоначалните очаквания на министъра на отбраната бяха, че сделката ще мине бързо и през парламента, но ратификацията на договора последва едва на 27 ноември 2015 г. след тежки дебати в парламента. Изпълнението на договора се осъществява на фона на започналата проверка на параметрите му от страна на прокуратурата и ДАНС.  

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигнаха двата РД-33 от Полша
Следваща публикация
Летище София посрещна пасажер номер 4 000 000
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню