Парламентът прие промените в ЗОВС за „ер полисинга”

3 прочитания

С 96 гласа „за“, 35 „против” и 14 въздържали се, парламентът реши охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от Българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Това стана днес, 5 февруари 2016 г., по време на второто четене на закона за промени в ЗОВС.

Съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор, а при необходимост от предприемане на неотложни действия – по предложение на министъра на отбраната. Съвместните действия ще  се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана, се казва в приетия закон. Предложението бе подкрепено основно от депутатите на ГЕРБ, РБ и ДПС.

Отхвърлени бяха предложенията на депутатите от БСП охраната да се осъществява самостоятелно или съвместно от съюзнически държави, които нямат обща граница с Република България. Депутатът Кристиан Вигенин пък предложи в текста да се уточни, че охраната на небето ни ще се прави от държави, членуващи едновременно в НАТО и в Европейския съюз, но това също не беше прието.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че управляващите добавят още един страх – за националния ни суверинитет:

„Колко трябва да си сляп, колко трябва да си глух, за да не чуеш гласа на собствения ти народ, който ти казва „не го прави“! Колко трябва да си двуличен или да не познаваш собствената си история, за да слагаш под общ знаменател „съюзнически“ самолетите на държави, които само пред 25 години ти самият си определял като потенциални агресори и реваншистки настоени към България.”

Петър Славов от Реформаторския блок обвини социалистите в популизъм:

„Ние, в момента не обсъждаме членството на България в НАТО. Това решение е взето преди знаете колко години. Включително от лявата страна тогава е подкрепено. Тук се излиза и се припомнят някакви мантри от времето на комунизма. Апропо, да ви напомня, че този режим със закон е обявен за престъпен.”

Днес, като държава, ставаме фронтова държава, тъй като обявяваме символична война на руската федерация, коментира независимият депутат Велизар Енчев.

Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че не трябва да се подхранват страховете на българите:

„В следствие на всичките дълго натрупвани проблеми между България и Република Турция и политиката, която тази държава провежда – една политика на открит неосманизъм и пантюркизъм, мисля, че  предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество.”

От ГЕРБ защитиха промените в закона. Депутатът Валентин Радев коментира , че въздушното  пространство е общо на НАТО и не е българско, румънско или турско:

„Как така ние ще поставяме условия на тези, които ще дойдат евентуално, при тази хипотеза, да ни помогнат да охраняваме въздушните пространства, ние да ги изключим. Няма такава държава в НАТО, която може да ти поставя такова условие. Не ние определяме правилата, а ние в случая само казваме на глас на нашите съюзници, абе извинявайте съюзници, но ако се наложи при хипотеза, че нашата авиация, която, както казахме, не е в  добро състояние, случайно не може да охранява въздушното ни пространство, да вдигне една двойка изтребители. Тогава, моля ви се, нека с договор, с допълнително написана точка ще решим коя ще бъде държавата и тя няма да бъде Турция, не се притеснявайте. Макар че аз не го разбирам.”

АБВ не подкрепиха промените с мотива, че са неприложими.

„По този начин прикриваме неспособността на тези, които говорят от 2004-та година досега и създаваме успокоение у тях, че ако утре авиацията действително фалира и капитулира, ние все пак сме взели някакви мерки. Както се казва – за всеки случай, но това важи за дядо владика”, коментира ген. Михо Михов. Според АБВ правителството трябва да вземе срочни мерки, за да подобри състоянието на  авиацията.

Министърът на отбраната Николай Ненчев побърза да каже, че от днес България е по-надежден съюзник на НАТО, въпреки тежките дебати и трудното осмисляне на целия процес, Ненчев смята, че това е важна крачка напред.  

Свързани теми

Предишна публикация
РВД въвежда директни маршрути с голяма дължина
Следваща публикация
Обявиха приема в Долна Митрополия
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню