Правителството даде зелена светлина за придобиване на нов изтребител

8 прочитания

Днес, 30 март 2016 г., на редовното си заседание Министерски съвет одобри инвестиционния проект за придобиване на нов многоцелев изтребител за българските ВВС. На същото заседание бе дадена зелена светлина и на инвестиционния проект за поддръжка на изтребителите МиГ-29.

„С реализацията на най-мащабните за последните години модернизационни проекти – за придобиване на нов тип самолет и модулен патрулен кораб, ще се повишат оперативните способности на Българската армия и ще се изпълнят част от поетите ангажименти към колективната отбрана, заявени с Целите за способностите.

Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с ВВС на съюзниците от НАТО и ЕС.”, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

„Тези три проекта (нов изтребител, МиГ-29 и патрулни кораби) ще се на стойност около три милиарда лева. България ще купи една ескадрила изтребители от 12 до 19 самолета за около 800-900 милиона лева – все още не е ясно дали нови, или стари”, заяви след правителственото заседание министърът на отбраната Николай Ненчев и каза още, че процедурите за покупка ще се извършват по Закона за обществените поръчки.

По-късно от Министерство на отбраната пуснаха уточнение на думите на военния министър. Според него, трите инвестиционни проекта са на обща стойност 2,419 млрд. лева, а новият изтребител ще се купи на два етапа. Първият между 2018 и 2020 г., когато ще се придобият осем самолета и вторият през 2022 – 2023 г., когато ще се получат още осем.

Прави впечатление, че Министерски съвет разгледа и проекта за осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29.

„България ще купи четири или шест нови или ремонтирани двигатели за МиГ-29. Няма никаква опасност авиацията да бъде приземена, в момента има достатъчно МиГ-29 за охрана на въздушното ни пространство. Сега има седем самолета, а след покупката на двигателите ще имаме вероятно 12”, отбеляза още министърът. Струва си да се отбележи, че МиГ-29 е двудвигателен и четири или шест мотора стигат за два или три самолета, а тези изтребители имат нужда и от други резервни части за да летят нормално.

Според публикуваната допълнително от МО информация, инвестиционният проект покрива поддръжката на минимум осем бойни МиГ-29 и две спарки в периода 2016 – 2017 г.

След Министерски съвет по инвестиционните проекти трябва да се произнесе и Народното събрание. Едва след това може да започне същинската конкурсна процедура. Министър Ненчев многократно заяви, че до края на 2016 г. ще има подписан договор за нов изтребител, но това е малко вероятно, поради комплексността на процедурата.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриха модернизираното летище Безмер
Следваща публикация
Паметникът МиГ-21 в Кърджали отново е вандализиран
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню