Saab показа първия Gripen E

21 прочитания

Шведският самолетостроител Saab показа първия прототип на Gripen E – новото поколение на познания еднодвигателен изтребител, който вече е пласиран за ВВС на Швеция и Бразилия.

Церемоният се състоя в завода на компанията в Линчопинг, Швеция днес, 18 май 2016 г. Показаният първи прототип има сериен номер 39-8. В изпитателната програма ще се задействат общо три самолета.

Първият прототип ще бъде предаден за летателни изпитания това лято, а дебютният полет ще стане факт преди края на годината. Машината ще се използва първоначално за базови изпитания на конструкцията, аеродинамиката и системите. Другите два прототипа са на ниво сглобяване.

Швеция е поръчала 60 броя Gripen E, а Бразилия очаква 36 машини, като осем от тях ще са двуместни. Част от бразилските изтребители ще се сглобяват на място.

Gripen E е задвижван от един реактивен двигател GE Aviation F414. В сравнение с модела C/D има по-голяма далечина на полет, повече точки за окачване на боен товар, по-голям полезен товар и по-голяма продължителност на полета. Освен това има значителни подобрения по авиониката, системата за самозащита и радар с електронна фазирана антенна решетка.

Според Улф Нилсон, шеф на отдела „Аеронавтика” на Saab Gripen E е единствената изтребителна програма в момента, която върви по график и в бюджета си, като се планира шведските ВВС да обявят първоначално ниво на бойна готовност през 2021 г. и да бъдат напълно боеготови през 2023 г.

В рамките на същото събитие Saab демонстрира и Gripen C с последното обновяване MS20. Машината може да използва новата ракета за далечен въздушен бой MBDA Meteor и малокалибрения управляем боеприпас Boeing GBU-38. Модернизационния стандарт в момента се прилага на изтребителите от шведските ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Руското МО ще поръча Ми-38
Следваща публикация
Diamond Aircraft тества Dart-450
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню