Ден на кухия ПР

34 прочитания

В ден на безсмисления ПР се превърна днешното посещение на министъра на отбраната Николай Ненчев в авиобаза Граф Игнатиево, което отбеляза края на съвместната операция по „ер полисинг” между България и САЩ. Министърът практически не даде нова информация за бъдещето на бойната ни авиация и реално просто бе извозен за втори път на изтребител МиГ-29.

Днес, 16 септември 2016 г., сутринта министър Ненчев участва в тренировъчни вдигане по тревога на дежурните български и американски изтребителни сили. Министърът бе возен във втора кабина на МиГ-29УБ, а негов пилот бе подполковник Николай Русев. В двойката излетя и боен МиГ-29 пилотиран от подполковник Методи Орлов.

Сценарият включваше пътнически самолет с агресивен пътник на борда, който трябва да бъде открит, визуално опознат и ескортиран до летището. Задачата бе изпълнена от двойка български МиГ-29, които бяха подсилени от двойка американски F-15C. Ролята на нарушител играеше традиционния участник – български военнотранспортен самолет C-27J Spartan.

„Успях да видя на практика, всичко онова, което до сега съм виждал на хартия. Това беше и идеята”, отбеляза министърът.

Министърът заяви, че смята, че през тази изминала седмица българското въздушно пространство е било охранявано по-добре, без това да коства отказ от национален суверенитет.

„Това се оказа една изключително полезна мисия за нашите пилоти и американските им колеги. Всичко, което бе предварително заложено бе изпълнено и това ми дава голяма надежда да продължим напред съвместно”, каза още Ненчев.

Според Ненчев това, с кого ще изпълняваме съвместно задачата по „ер полисинг” над България зависи изцяло и единствено от нашата държава.

„Има различни варианти. Знаете, че водим разговори с Полша. След няколко дни моят британски колега Майкъл Фолън ще бъде в България и ще говорим и за това. За мен беше важно да се уверя, че тази мисия е полезна за нашите пилоти”, каза министър Ненчев, но не даде яснота, за какво време ще се изпълняват тези мисии и кой ще плаща за тях.

„Съвместното изпълнение на задачи по Air Policing е част от нашия продължителен и дълготраен ангажимент към усилията на НАТО. САЩ остават отговорни и ангажирани със съюзниците си в НАТО и са решени да подкрепят сигурността и свободата в Европа“, заяви полковник Кроухърст, аташе по отбраната на САЩ в България. Той изрази увереност в успешното съвместно сътрудничество и в бъдеще.

Четирите американски изтребителя F-15C, които се пребазираха в България на 2 септември и участваха в съвместния „ер полисинг”, отлетяха от Граф Игнатиево днес около обед.

Министърът на отбраната не даде нова информация за случващото се с бойната ни авиация, а избра да изрецитира стандартното си изказване в последните седмици – прави се много, очакват се последните двигатели по полския договор, пуснати са обществени поръчки за КСА, резервни части и десет двигателя РД-33.

„Правим всичко възможно в рамките на тази година да имаме още няколко изправни самолета”, заяви военният министър.

Относно новия изтребител, министър Ненчев фактически прехвърли топката в полето на новия командир на ВВС генерал-майор Стойков.

„Помолих генерал Стойков да направи пълен преглед на проекта за нов изтребител, за да съм сигурен, а и той да е сигурен, че всичко е наред”, отбеляза Ненчев.

Като се изключи това, че военният министър работи днес върху своя личен ПР, чрез поредния си полет на МиГ-29, денят не донесе нищо съществено ново за българските ВВС. Не стана ясно, какво реално налагаше министър Ненчев да прекара близо час във въздуха, заемайки мястото на реален български боен пилот, чиято подготовка и без това остро страда от липса на ресурси.

Министърът продължава и да рецитира успокояващите си слова, за обществените поръчки, които трябва да стабилизират наличните МиГ-29, но както винаги пропуска два елемента.

Първо, че наличните изтребители са с изтекли технически ресурси на редица системи и агрегати, които се удължават със собствени сили на ВВС и доставката на нови двигатели (например) не увеличава механично броя на наличните изтребители, а просто ги вкарва в техническа изправност.

И второ, че от трите обществени поръчки, фактически е приключена само една, но все още няма договор по нея. Други две, които реално и са далеч по-ключови (за доставка на КСА-2 и двигатели РД-33), все още не са приключили, а предвид разтегнатите срокове, няма как да очакваме доставки по тях в рамките на тази година. Разбира се, ако въобще процедурите бъдат доведени до договори, което е съмнително.

Интересно е и че министър Ненчев прехвърля отговорността за изтребителния конкурс върху новия командир на ВВС. Генерал о.р. Румен Радев заяви, че на 1 август е предал готов RfP в МО, но месец и половина по-късно военният министър бави топката, не изпраща документа и явно иска някакви ревизии. Какви са техните цели, предстои да видим.

Цялото изказване на министър Ненчев, както и на други участници в импровизираната пресконференция може да видите на следващото видео.

Свързани теми

Предишна публикация
WizzAir ще лети София – Варна
Следваща публикация
Утре открит летателен ден в Долна Митрополия
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню