Показаха демонстратор на свръхзвуков пътнически самолет

3 прочитания

Американската компания Boom Technology показа технологичния демонстратор XB-1, който ще се използва за изчистване на аеродинамиката и тестове на двигателя за бъдещ свръхзвуков пътнически самолет.

XB-1 е двуместен самолет с дължина от 20,7 m, размах на крилото от 5,2 m, задвижва се от три безфорсажни реактивни двигателя General Electric J85-21 (1450 kgf) и имащ далечина на полет от 1850 km. Очаква се апаратът да има максимална скорост от М 2,2. Конструкцията на машината е основно от композитни материали.

XB-1 се очаква да изпълни първи полет в края на 2017 г. и да помогне за създаването на значително по-голям свръхзвуков пътнически самолет, който трябва да има междуконтинентална далечина на полет и възможност да превозва до 45 пасажера.

Boom Technology може да се похвали с интерес за 25 бройки от пътническия самолет, като част от тях са за Virgin Group на Ричард Брансън, а останалите са за неназована европейска авиокомпания.

Boom Technology е основана преди по-малко от две години, но вече се готви за първия полет на технологичния си демонстратор.

Едно от основните технологични предизвикателства за Boom Technology е справянето с изискванията на ICAO за шумово замърсяване по време на излитане в рамките на Chapter 14. В САЩ свръхзвуковите полети над сушата са забранени (като се изключат военните полигони), но от Boom Technology се надяват, че в перспектива могат да се преборят с тази забрана, доказвайки, че шумовото замърсяване е минимално.

Но дори и с тези забрани компанията вижда много възможни маршрути, като например Ню Йорк до Лондон, като разстоянието трябва да бъде взимано за три и половина часа, а не за стандартните около седем. Цената на билета ще е сравнима с тази на билетите в бизнес класите на сегашните пътнически самолети.

Boom Technology твърди, че ако всичко е наред XB-1 ще лети със свръхзвукова скорост още през 2018 г. Три пъти по-големия пътнически самолет, който все още няма име, може да започне да лети през 2020 г. и да поличи типова сертификация през 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
A350-1000 изпълни първи полет
Следваща публикация
Bombardier Global 7000 изпълни първи полет
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню