Колумбийската ГВА потвърди, че катастрофиралия RJ85 е нямал гориво

7 прочитания

Представители на колумбийската гражданска авиационна администрация потвърдиха официално, че Avro RJ85 на боливийската авиокомпания LAMIA е катастрофирал с празни резервоари.

По време на пресконференция представителите на колумбийската ГВА са заявили, че явно самолетът е оперирал без да са спазени международните правила за наличие на горивен резерв.

„Самолетът е нямал достатъчно гориво за евентуално пренасочване към резервно летище, което в случая е било Богота, също така е нямал и гориво за още минимум 35 минути полет, както е по изисквания”, казват от колумбийските авиационни власти.

Обект на разследване ще е защо, авиокомпанията е разрешила полета, след като между двата града разстоянието е 1588 nm (2941 km), при положение, че максималната далечина на полет на този тип самолет е 1600 nm (2963 km). Тоест е било ясно, че самолетът едва ще достигне крайната си дестинация и няма да има никакъв горивен резерв.

Изтеклите до медиите записи от разговорите на екипажа с РВД са били потвърдени, като истински, но е било направено уточнение, че официалното им разчитане продължава.
Междувременно Боливия взе решение за анулиране на лиценза на авиокомпанията LAMIA, като решението влиза в сила веднага.

При катастрофата от 28 ноември 2016 г. загинаха 71 от намиращите се на борда 77 човека.

Свързани теми

Предишна публикация
ATR 42 катастрофира в Пакистан
Следваща публикация
Катастрофиралият Avro RJ85 е свършил горивото си
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню