Индия ще избира между F-16 и Gripen

1 прочитания

Индия ще избира между F-16 Block 70 и Gripen E за свой нов еднодвигателен изтребител, който трябва да се произвежда в страната. Това е заявил днес, 3 януари 2017 г., индийският министър на отбраната Манохар Парикар.

Парикар е заявил, че Индия трябва да се сдоби с линия за производство на еднодвигателен многоцелев изтребител, който е проектиран зад граница. Това фактически ограничава индийския избор между F-16 Block 70 и Gripen E. И двата модела са активно промотирани от Lockheed Martin и Saab съответно.

Процесът по сключване на договор трябва да започне през тази година, но за сега не се дават срокове за получаване на първите произведени в Индия изтребители.

Според Парикар, Индия не изключва на по-късен етап да произвежда по лиценз и по-голям двудвигателен изтребител, като Rafale или Super Hornet.

При избора на изтребител, който Индия да произвежда сама, ще се гледа най-вече обема на технологичен трансфер и цената за експлоатация в рамките на целия жизнен цикъл.
Парикар е заявил също, че производството на лекия индийски изтребител HAL Tejas ще продължи.

След фактическият провал на програмата MMRCA Индия спешно започна да търси възможност за придобиване на голямо количество леки многоцелеви изтребители, който да заместят все още масово използваните МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar. Общо в следващите около 20 години ще има нужда от 200 до 300 такива самолети.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Pilatus обяви три сделки за PC-21
Следваща публикация
M-345 HET изпълни първи полет
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню