Lockheed Martin показа цивилен C-130J

4 прочитания

Lockheed Martin показа първия LM-100J Hercules (цивилен вариант на C-130J). Машината бе изкарана от цеха за крайно сглобяване в завода в Мариета, Джорджия на 9 февруари 2017 г.

Първият прототип идва около две години, след като компанията обяви, че ще създаде цивилна версия на C-130J, който да разшири пазарните перспективи пред типа, на фона на свиващите се военни разходи в САЩ и по света.

Lockheed Martin ще търси цивилна серификация за LM-100J през американската цивилна авиационна администрация FAA.

LM-100J e сходен с C-130J, но от машината ще бъде свалено цялото строговоенно оборудване, като например системата за самозащита. Друго оборудване, като например радиостанциите, ще бъде заменено с цивилни еквиваленти. Има промени и в товарната кабина и в остъклението на пилотската кабина. Очаква се цивилната машина да е осезателно олекотена.

Очаква се цената на LM-100J да бъде в порядъка на $60 – $70 млн., като за сравнение цената на стандартен военен C-130J е около $100 млн. Отделно се очакват и по-ниски експлоатационни разходи.

LM-100J ще бъде предлаган и на правителствени и военни оператори, които искат способен транспортен самолет, но нямат тежки изисквания по системата за самозащита и комуникация. Така Lockheed Martin се прицелва в редица държави от Южна Америка, Африка и Азия.

Между 1964 и 1992 г. Lockheed произвежда цивилна версия на предходното поколение Hercules под означението L-100. Произведени са 115 такива самолета, много от които продължават да се експлоатират от цивилни и военни оператори.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира работата по Ил-96-400М
Следваща публикация
Singapore Airlines купува 39 широкофюзелажни самолети от Boeing
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню