Има договор за първия прототип на ПАК ДА

1 прочитания

Договорът за създаването на първия прототип на новия руски стратегически бомбардировач ПАК ДА е вече подписан, а самият самолет ще се появи в началото на следващото десетилетие. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на източник в руския военно-промишлен комплекс.

Според източникът на ТАСС първият етап на опитната конструкторска работа по бомбардировача е била приключена през 2016 г.

„В момента минаваме на втория етап – разработка на работна конструкторска документация и след това създаване на първия прототип. МО е подписало договор с ОАК за този етап и първият прототип ще стане факт в началото на следващото десетилетие”, заявява източникът на ТАСС.

Руската информационна агенция уточнява че няма официално потвърждение на тази информация.

ПАК ДА (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации – Перспективен авиационен комплекс за стратегическата авиация) ще бъде създаден по схемата „летящо крило”, но почти нищо друго не е известно за проекта. По-рано през годината отново ТАСС съобщи, че в конструкторското бюро „Туполев” вече е бил създаден пълномащабен дървен макет на новия самолет.

По ПАК ДА се работи от 2009 г. Първоначалните оптимистични срокове сочеха, че първият полет ще стане факт преди 2020 г., а машината трябваше да влезе на въоръжение към 2025 г. Сега първият полет се чака около 2025 г., а влизането на въоръжение вероятно ще бъде след 2030 г.

Междувременно Русия реши да рестартира производството на Ту-160 с цел модернизация на стратегическата си авиация.

Илюстрацията показва хипотетичен вид на ПАК ДА

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin демонстрира F-16 с 12 000 часа ресурс
Следваща публикация
Франция и Германия подписаха за съвместна експлоатация на C-130J
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню