Стелтове на Графа (обновена)

7 прочитания

Днешният, 28 април 2017 г., определено бе паметен за военната авиация у нас – двойка многоцелеви изтребителя F-35A от състава на ВВС на САЩ посетиха българската авиобаза Граф Игнатиево, с което страната ни стана една от малкото спирки на този, все още, много нов боен самолет, който едва сега навлиза на служба.

Визитата на двата американски изтребителя се е планирала от поне две седмици, но реално официално бе обявена едва вчера. Двата F-35A, които посетиха България, са част от първото тренировъчно дислоциране на изтребителя от състава на ВВС на САЩ. То започна на 16 април 2017 г. с прехвърлянето на осем броя F-35A и около 250 авиатори от състава на 388-мо изтребително крило (стандартно базирано в Хил, Юта) в британската база Лейкънхийд.

Бе известно, че ВВС на САЩ ще „разходят” типа из Европа и логично първата спирка се оказа Балтика и по-точно летището Амари в Естония. Два F-35A посетиха авиобазата на 25 април.

Трябва да отбележим, че визитата на двата F-35A се превърна в сериозно събитие, което концентрира на едно място президентът и бивш командващ на ВВС Румен Радев, настоящия служебен военен министър Стефан Янев, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и бившите командири на ВВС и настоящи депутати Константин Попов и Симеон Симеонов.

Двата F-35A (бордни номера 14-5091 и 14-5094) влетяха в българското въздушно пространство около 13,15 часа и бяха придружени от летяща цистерна KC-135R, която возеше и около 20 души поддържащ персонал.

Двата F-35 извършиха няколко прелитания над полосата на Граф Игнатиево, включително и серия простартирвания. Пилотажът на двойката бе по-скоро муден и си личеше, че пилотите на двата изтребителя нямат за цел да правят авиошоу, а по-скоро да демонстрират присъствие. Дори разпуските не се извършваха с особена острота, а няколкото набори на височина с използване на форсаж не впечатляваха.

Това, което наистина впечатли бе невероятното ниво на шум, което генерираха двата изтребителя. Те определено бяха доста по-шумни от МиГ-21 и МиГ-29, с които базата е свикнала.

Двете машини се приземиха към 13,40 часа.

Нивото на секретност и ограничения за отразяващите събитието журналисти бе на незапомнено ниво. С цел да не се заснема изтребителя челно, журналистите бяха помолени да се отстранят от централната стоянка. Едва след като двете машини бяха внимателно позиционирани с цел прикриване на определени елементи от конструкцията им (най-вече соплото), а въздухозаборниците закрити, журналистите бяха отново поканени. Това ограничение важеше и за българските военни, които реално не бяха допуснати по-близо до изтребителите в сравнение с останалите гости.. Самите самолети бяха оборудвани с поне три „Летищи на Люнеберг” с цел изкуствено повишаване на радарната им сигнатура.

Демонстративно двата изтребителя бяха охранявани от американски военни въоръжени с автомати М4.

Високото ниво на секретност стигна до там, че имената на двамата американски пилоти, които долетяха с F-35, останаха тайна. Двамата пилоти се представиха като майор „Краш” (Crash) и подполковник „Хитмен” (Hitman) и дадоха само най-обща информация за себе си (като например, че имат голям нальот на F-16) и машината на която летят (която очаквано бе обрисувана само със суперлативи, но и от редовите летци не се очаква нещо друго).

Най-секретната част от посещението на двата F-35A (изненадващо) бе предполетната им подготовка, включително и дозареждането с керосин, като имаше изрични предупреждения, че тази част от престоя е не просто забранена за заснемане, а трябва да се извърши без наличието на външни лица.

Всички тези мерки, макар и вероятно оправдани до някъде предвид изключително модерната и скъпа бойна техника, обаче оставяха и подчертан привкус на преиграване.

Речи за изнесоха командира на българските ВВС генерал-майор Стойков и командващият 3-та въздушна армия на ВВС на САЩ генерал-лейтенант Ричард Кларк.

Генерал Стойков подчерта дългата история на успешна кооперация между ВВС на България и САЩ.

„През 2004 г., когато България беше приета в организацията на Северноатлантическия договор, българските ВВС буквално от първия ден на членството ни бяха включени в интегрираната система на противовъздушната отбрана и започнаха да носят бойно дежурство по „Еър Полисинг“. Съвместните тренировки помогнаха българските ВВС да надградят бойните си способности и да разработят изцяло нов модел за летателна подготовка“, каза генерал-майор Стойков.

Генерал Кларк акцентира основно върху ангажимента на САЩ към сигурността на членките на НАТО и върху сътрудничеството на между двете държави във военната област.

„Първото дислоциране на F-35А в Европа е планирано, за да повиши тренировъчните възможности и да укрепи НАТО като съюз“, но по-късно отказа да свързва показното в България с общото напрежение в Черноморския регион.

За разлика от посещението на F-35 в Естония в началото на седмицата, българската визита мина доста по-тихо и практически не предизвика сериозен отзвук в Русия.

Демонстрацията на F-35 у нас определено е събитие от авиационна гледна точка, но реално е просто бележка под линия в голямата геополитическа игра.

Двата F-35A отлетяха около 16,25 часа, след като прекараха у нас малко по-малко от три часа. С тях отлетя и цистерната KC-135, която ще дозареди изтребителите веднъж по обратния им път до Великобритания.

Снимки – Георги Петков и Чавдар Гърчев.

Свързани теми

Предишна публикация
Отбелязват 100-годишнината на морската авиация в България
Следваща публикация
Президентът Радев: Късата памет и невежеството ражда нелепи твърдения
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню