Saab вижда скорошни сделки за Gripen в България, Словакия и Ботсвана

2 прочитания

Шведският самолетостроител Saab вижда перспективи за много скорошни сделки за изтребителя Gripen C/D в България, Словакия и Ботсвана. Това съобщава Defense News, цитирайки представители на компанията.

„В момента там (България – бел. ред.) се сформира ново правителство и чакаме информация за това как ще продължи процеса”, заявява Ричард Смит, глава на маркетинговия отдел отговарящ за Gripen.

В края на април бе обявено, че Saab Gripen C/D е класиран на първо място от трите оферти, които експертната междуведомствена комисия разгледа през март и април тази година. Процесът трябва да продължи с даване на мандат от страна на Министерски съвет на военния министър за водене на преговори с избрания победител.

От Saab потвърждават, че последните Gripen C/D са били сглобени през 2015 г., но производствената линия е готова за работа, като в момента се извършват различни неназовани дейности с цел максимално скъсяване на доставките при бъдещи поръчки. Неофициално е известно, че шведската компания може да достави изтребители 18 месеца след сключване на договор.

През юни 2016 г. Saab е дала оферта на африканската страна Ботсвана за неназовано количество новопроизведени Gripen C/D. Основният конкурент там е корейския лек изтребител FA-50. Смята се, че страната иска да придобие 12 нови изтребители, които да заместят сега използваните F-5A/B.

„Усещаме, че дискусиите с Ботсвана се движат в правилната посока и мисля, че те оценят това което им предлагаме – истински изтребител, който ще дава способности и в бъдеще”, обяснява Смит, цитиран от Defense News.

През 2016 г. е дадена и оферта на Словакия за замяна на нейния флот от МиГ-29. Преговорите там текат от 2015 г., след като година по-рано страната определя Gripen C/D, като предпочитана опция за нов изтребител.

„В момента чакаме решението на словаците как да продължим процесите там”, казва Смит.

Свързани теми

Предишна публикация
Осмият прототип на Т-50 вече лети
Следваща публикация
Турция поръчва 12 броя Hurkus-C
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню