Унгария и Казахстан вече експлоатират Zlin 242

285 прочитания

Казахстанските и унгарските ВВС започнаха да експлоатират лекия витлов учебно-тренировъчен самолет Zlin Z-242L Guru. И двете държави получиха първите си самолети в началото на тази година.

Първият казахстански Zlin Z-242 бе демонстриран пред министъра на отбраната на страната генерал-полковник Сакен Жасузаков в средата на май. Не се съобщава, кога е пристигнала машината, нито какво количество от този самолет ще експлоатира Казахстан. Предполага се, че първоначалната поръчка е за минимум четири самолета.

Казахстанските ВВС ще използват Zlin 242 за първоначално пилотско обучение, въздушна акробатика и теглене на безмоторни планери.

В края на март 2017 г. унгарските ВВС също получиха своите два договорени Zlin 242L. През януари тази година страната обяви, че купува два Zlin Z-242L за първоначално пилотско обучение и два четириместни Zlin Z-143LSi снабдени с оптико-електронна система за наблюдение. В средносрочен план унгарското МО смятат, че ще са нужни минимум четири броя Z-242 за обучение.

Цената на унгарската сделка, която включва четирите самолета, обучение и логистика е $1,8 млн. Унгарските ВВС използваха Як-52 за първоначално обучение на млади пилоти, но след катастрофа през 2015 г. бяха спрени полетите с типа.

Zlin Z-242L се използва за първоначално обучението от военните авиации на много държави, включително Македония, Хърватска, Словения, Чехия, Полша, Мексико, Перу и други.


Сн. Габор Зорд

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ заявиха многомилиардна оръжейна сделка със Саудитска арабия
Следваща публикация
САЩ предоставя употребявани Black Hawk на Афганистан
285 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню