МО търси изпълнител за удължаването на ресурса на КСА-2

0 прочитания

Министерство на отбраната пусна на 12 юни 2017 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за удължаване на междуремонтния ресурс на кутиите на самолетните агрегати КСА-2 за изтребителите МиГ-29, тъй като наличните осигуряват полетите само до края на месеца.

Поръчката е за извършване на дейности по удължаване с 25 часа на междуремонтния ресурс до капитално-възстановителен ремонт (КВР) на седем броя КСА-2. Процедурата трябва да се движи максимално ускорено. Срокът за подаване на документи за участие е 26 юни. Проектната стойност на поръчката е 458 333,33 лв. без ДДС.

Изискванията към потенциалните участници са сравнително опростени и единственото, сериозно изискване е дейностите по удължаване на ресурса да се извършват или от самия производител/конструктор или от организация, която е сертифицирана за това от производителя/конструктора.

Интересно е, че в обявлението са записани мотивите за извършване на ускорената процедура, а те са повече от обезпокоителни:

„Воденето на ежедневната летателна дейност и осигуряването на достатъчно количество самолети МиГ-29 за гарантиране изпълнението на поставените задачи по осигуряването на въздушния суверенитет на Република България и носенето на дежурство по Air Policing през текущата година ще бъде сериозно застрашено, тъй като разполагаемият остатъчен междуремонтен ресурс на наличните кутии на самолетните агрегати КСА-2 ще осигури изпълнение на летателната дейност със самолетите МиГ-29 до края на месец юни 2017 г.”

Ако написаното отговаря на истината, то много вероятно да предстои спиране на полетите в края на месеца, тъй като процедурата за възлагане на обществената поръчка, колкото и ускорена да е тя, няма как да приключи до тогава, а няма и как да се извършат необходимите процедури за удължаването на междуремонтния ресурс. При най-бързия вариант за провеждане на процедурата подписване на договор и започване на работа ще бъде възможно в края на юли или по-реалистично началото на август. Ако се случат забавяния, това може да се проточи до септември.

Поредната драма с поддръжката на МиГ-29 идва след като полетите в авиобаза Граф Игнатиево практически бяха спрени заради липса на смазочни материали. Миналата неделя, 11 юни, военният министър Красимир Каракачанов посети базата и обеща бързи и категорични мерки за подобряване на логистичното осигуряване на типа.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air обяви две нови линии от София
Следваща публикация
Константин Попов изказва възможността да се преговаря с тримата доставчици едновременно
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню