Първият JF-17 за Мианмар полетя

1 прочитания

Първият лек изтребител JF-17 предназначен за Мианмар е изпълнил дебютен полет на 13 юни 2017 г. По всичко изглежда, че машината е полетяла от заводското летище на Chengdu Aircraft Industry Corporation в Ченду.

Машината носи камуфлаж в нюански на синьото и сивото и опознавателни знаци на мианмарските ВВС.

Известно е, че през декември 2015 г. Мианмар е подписал договор за доставката на 16 броя JF-17 на обща стойност около $560 млн. Първите изтребители ще бъдат доставени на азиатската страна в рамките на тази година. Не е известно дали машините ще се сглобяват в Пакистан или в Китай.

Според IHS Jane’s изтребителите за Мианмар ще са от стандарта Block II, който бе демонстриран за първи път през 2013 г. и влиза в производство две години по-късно. Вариантът се отличава с подобрена авионика и възможност за дозареждане във въздуха. Има неофициална информация, че изтребителите за Мианмар ще са известни с индекса JF-17M.

JF-17 e съвместен китайско-пакистански проект. В момента изтребителят се произвежда в Пакистан, като около половината части са с пакистански произход, а останалите идват от Китай и Русия (двигателят РД-93).

Пакистан е приел на въоръжение около 90 изтребителя от този тип. Освен на Мианмар JF-17 е продаден и на Нигерия.

В Мианмар JF-17 вероятно ще замени сега използваните леки изтребители F-7M.

Свързани теми

Предишна публикация
Leonardo показа бойна версия на M-346
Следваща публикация
Средната цена на един F-35 продължава да е над $200 млн.
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню