Airbus показа подобрен A380

2 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus демонстрира подобрен A380, при който са намалени разходите за превозване на един пътник. С това компанията ще се опита да вдъхне живот на машината, която страда от почти липсващи продажби в последните години.

Концепцията, която Airbus показа в рамките на авиосалона в Бурже, който стартира утре, се нарича A380plus. Най-видимото при нея е поставянето на нови уинглети на крилото. Според производителя те ще намалят горивния разход с 4%.

Други видими промени са свързани с конфигурацията на пътническия салон. Изцяло се променя конструкцията на стълбите свързващи горната и долната палуба. В икономичната класа се преминава към 11 седалки на ред, а в премиум икономичната – 9. Има промени и в зоната за почивка на екипажа. Целта на всички тези промени е поставяне на 80 допълнителни кресла.

Максималната излетна маса нараства от 575 на 578 тона. Така Airbus дава възможност на авиокомпаниите да превозват допълнителните 80 пасажери на същата дистанция, като стандартния A380 или да ако изберат да не возят допълнителните пътници да повишат далечината на полет с около 580 km.

Друга оптимизация при A380plus е в схемата за поддръжка на машината, което ще позволи тя да престоява по-кратко на земята за тежък мейтънанс.

Целта на всички тези опцимизации е понижаване на разходите за превоз на един пасажер с 13%.

A380plus ще се предлага като опция за новопроизведените самолети или като доработка на вече съществуващи машини.

Подобренията идват на фона на практически липсващите поръчки за нови A380 в последните четири години. В момента има доставени 213 броя A380 и за изпълнение има още 104 поръчки. Известно е, че Airbus преговаря в момента с Emirates за още 20 самолета, но поръчката не се очаква да бъде финализирана преди края на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Mitsubishi доставя първия MRJ до средата на 2020 г.
Следваща публикация
easyJet получи своя първи A320neo
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню