Константин Попов заговори за вкарване на нови изисквания към бъдещия изтребител

12 прочитания

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов лансира идеята за вкарване на нови изисквания към новия боен самолет за ВВС. Това стана ясно по време на интервю за сутрешния блок на БНТ1, дадено днес, 21 юни 2017 г.

„Тези самолети, които ще закупим са една система, която трябва да се използва както в мир, така и в ситуация на криза или война. Лично мое мнение, че трябва да се заложи изискване тази система да се поддържа и възстановява и по време на кризи от военен характер. Това трябва да е едно от основните ни изисквания. Това значи ако имаме определени загуби, те да могат да се възстановяват максимално бързо и страната с която сключим договор да има отговорността да изпълнява това наше изискване. При разход например на боеприпаси, боеприпасите трябва да се възстановяват”, обяснява бившият началник на отбраната.

Попов обаче не обясни къде и как ще бъдат вкарвани тези изисквания, предвид факта че междуведомствената експертна комисия е дала вече своето заключение, на база на одобрена по-рано методика.

Бившият командир на ВВС, заявява че е имало добра организация за оценка на постъпилите оферти и маргинализира въпросът за това какъв точно изтребител да се вземе, като според него това е въпрос на способности.

„Марката не е важна, разбира се. Важни са способностите и за това се създаде една добра организация, получи се достатъчно информация, обработи се, имаше математически модел за оценка, методика за оценка на бойните способности, за начините на плащане, остатъчните ресурси и така нататък”, обяснява Попов.

Константин Попов отново повдигна въпроса за политическата страна на въпроса и отново говори за придобиването на сигурност.

„Трябва да имаме ясен политически ангажимент от страната, с която ще сключим този договор. Да може заедно да оперираме с тези самолети и тя да има съответните задължения. Защото тук става въпрос за сигурност”, каза той.

Попов припомня, че големите проекти за модернизация не са три, а са девет и ВВС например имат необходимост от нови наземни радари за превъоръжаване на РТВ. Той каза още, че превъоръжаването с нови изтребители може да отнеме до 10 години и през това време трябва да се поддържа и МиГ-29. В приетия през юни 2016 г. от предишното Народно събрание инвестиционен проект, обаче са заложени съвсем други и доста по-кратки срокове. Според тях до 2023 г., когато и трябва да се пенсионира МиГ-29.

Лансирането на идеи за нови изисквания кореспондират с казаното от Попов миналата седмица, когато той изказа възможността за повторно гласуване в Народното събрание на инвестиционните проекти за превъоръжаване на армията. Наличието на нов инвестиционен проект най-вероятно ще доведе и до нова процедура за оценка на кандидатите и точно тук идва и възможността за вкарване на изцяло нови изисквания.

Припомняме, че процедурата по която се работи в момента се разработи по времето, когато Попов бе заместник-началник и след това началник на отбраната. В онзи период той не изразяваше публично подобни мнения.

Свързани теми

Предишна публикация
МО предлага изтребителят да се изплаща до 2029 г.
Следваща публикация
Италианските ВВС ще извършват съвместен „ер полисинг” с българските изтребители
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню