Премиерът Борисов: Gripen е предопределен

4 прочитания

„Gripen-ите са предопределени. Знаете, президентът Радев, неговия съвет, министъра на отбраната, експертите, които сложиха класираха шведския Gripen на първо място. Вторият е мисля италианския Eurofighter, а F-16 и другите са декласирани”, това заяви премиерът Бойко Борисов днес, 23 юни 2017 г., пред журналисти в Брюксел.

На шведския премиер му казах, сядаме и говорим първо за индустриално сътрудничество, второ за инвестициите в България, за да може това което ще платим, да си го върнем на 100% от другите неща. Казах му, колега правим преговори, първо с вас, после с италианците, но да знаете, че пазарлъкът ще е много тежък и много голям! Ще се дава само за това, което се произвежда в България или води до инвестиции – дали в ТЕРЕМ, дали в корабостроителниците, дали в „Авионамс” или в друг завод. Така ще се водят преговорите от нашето правителство и така съм се разбрал с вицепремиера Каракачанов”, каза министър-председателя, като визираше проведената по-рано среща с шведския премиер Стефан Льовен.

Премиерът Борисов каза още, че с военния министър Каракачанов са постигнали съгласие на следващото или по-следващото заседание на Министерски съвет да се вземе решение за започване на преговори. Не е ясно дали Борисов има предвид точно да се започват преговори или тогава да се гласува предложението на Каракачанов за изменения в инвестиционните проекти за покупката на нови изтребители и нови патрулни кораби.

„Ново въоръжение безспорно е необходимо. Не искам нашата армия да е още със съветското оборудване, но това трябва да върви паралелно с развитието на другите сфери. Тази надпревара във въоръжението, която тръгва, никак не ми харесва. Тя няма да хареса и на хората”, казва в заключение премиерът Бойко Борисов.

Това е от редките изказвания на министър-председателя по темата за придобиването на нов изтребител. То идва ден след внасянето в Министерски съвет на предложението на военния министър за разсрочване на плащанията по изтребителя. В това предложение се видя и реалното класиране, според което употребяваните F-16 са дисквалифицирани.

Борисов практически си „измива ръцете” със служебното правителство и президента Радев за избора на Saab Gripen, но в същото време ясно дава да се разбере, че ще се водят пълномащабни преговори и с Швеция, и с Италия.

Хубавата част от изявлението на премиера е поставянето на силно ударение върху индустриалното сътрудничество и очакваните насрещни инвестиции в българската икономика. Възможност, която практически се игнорираше дълги години.

Свързани теми

Предишна публикация
Възстановяването на ВВВУ среща документални пречки
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Няма да преговаряме за F-16
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню