ГЕРБ атакуват президента Радев за избора на Gripen

12 прочитания

Партия ГЕРБ атакува фронтално покупката на изтребителя Gripen и президента Румен Радев, като обвини Радев в предрешаване на избора на новия боен самолет, намекна за корупционни схеми и обяви, че ще се създаде анкетна комисия в Парламента, която да направи преглед на процедурата до момента.

„Имаме политическо решение след съгласуване с председателя на партията и министър-председател Бойко Борисов и нашите коалиционни партньори Каракачанов и Сидеров, за създаването на анкетна комисия за всичко свързано по решението на българския Парламент за осигуряването на финансовия ресурс за превъоръжаване на българската армия и що се касае до решенията, които бяха взети от служебното правителство с политическата роля на президента Радев да обяви приключването на първия етап от определянето на фирмите, с които трябва да се водят разговори от сегашното правителство”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ в 44-ото НС Цветан Цветанов, на пресконференция дадена днес, 25 юни 2017 г.

Обявяването на намерението на ГЕРБ да прави анкетна комисия, която да проверява проекта за покупка на нов изтребител идва само няколко дни, след като стана ясно, че военният министър Красимир Каракачанов е предложил на Министерски съвет да промени инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет и да се започнат преговори с Швеция и Италия.

„Дали всичко, което е необходимо е направено по съответния ред, дали тази прозрачност, за която говори президента Радев днес е била осъществена в съответния ред и дали няма прикрита информация за фирмите участващи в този процес, защото ако се стигне до подобен извод и се констатира последващо деяние от дадени участници в процедурите по оценяването и избора, който е направен за съответните фирми, дали това не е висша корупционна схема, която е осъществена от най-високо политическо ниво. Защото почваме вече да смятаме, че крадецът вика, дръжте крадеца”, казва още Цветанов.

Само ден по-рано президентът Радев каза, че не вижда достатъчно воля за борба с корупцията по висшите етажи на властта и защити идеята за създаване на единен независимо орган с достатъчно правомощия за борба с корупцията.

„Имаме вече достатъчно съмнения, от изводите, които сме направили от открити източници от медийни публикации, че президентът Радев е защитил решението за купуването купуване на шведски изтребители. И това е станало в периоди, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство. Искаме да проверим с парламентарните механизми, как се стигна до този извод и до това решение и дали наистина има постъпила информация, която не е отчетена и отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно, а не по критериите на прозрачността, които трябва да има”, обясни Цветанов.

Не е ясно за какви медиийни публикации става въпрос. По време на пресконференцията Цветанов показва принтиран лист, на който бяха подчертани няколко пасажа, но той не обяви какво е съдържанието на тези публикации, нито от кого са те.

Освен това Цветанов явно повдига въпроса за дисквалификацията на употребяваните изтребители F-16, които се предлагат от Португалия и САЩ и го издига, като един от основните въпроси без отговор, с които трябва да се занимае анкетната комисия в Народното събрание. Според официалната информация на МО, F-16 е дисквалифициран, тъй като не е отговарял на финансовите условия на България, но министър Каракачанов намекна, че причините са по-комплексни. Цветанов заяви, че служебният кабинет не е трябвало да приема протокола на междуведомствената експертна комисия с класирането в него.

Запитан за изказванията на премиера Борисов от петък, когато той заяви, че ще се започнат преговори с Швеция и Италия, Цветанов заяви, че решението е от трите, да се преговаря само с две фирми. Gripen е класирана първи и премиерът трябва да спазва решенията, които са взети, независимо дали му харесват или не. Това обаче не дава отговор как анкетната комисия в Парламента ще съжителства с намеренията за преговори с посочените държави.

„Изводите, които правим са на база публикации в публичното пространство. За да бъде прозрачни и за да се борим срещу евентуални корупционни схеми и лобизам, ние трябва да направим една анкетна комисия, която да даде отговори на тези въпроси”, обобщава Цветанов.

В атаката срещу избора на Gripen се включи и външният министър Екатерина Захариева, която днес заяви, че изтребителят не е просто машина, той е и геополитика. Тя приветства идеята за анкетна комисия в парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов се оправда пред служителите в МВР с покупката на Gripen
Следваща публикация
Възстановяването на ВВВУ среща документални пречки
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню