Стефан Янев: Няма предопределеност за Gripen

4 прочитания

„Да кажем ясно – сделка с Gripen няма. Правителството не е започнало преговори с която от трите държави, които ни предлагат изтребители. Решението взето от служебното правителство, от което бях част, далеч не предопределя каква е процедурата от тук нататък”, това заяви Стефан Янев в предаването „Още от деня” по БНТ1, който бе служебен министър на отбраната в кабинета „Герджиков”.

Решението, което бе взето в нашия мандат, просто валидира военната експертиза, която се произнесе на база дадените ѝ правомощия”, обясни Янев, който в момента е секретар по сигурността и отбраната на президента Румен Радев.

Янев обясни, че служебното правителство е работило в рамките на пътната карта, която е била зададена в инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет, приет от Министерски съвет през март 2016 г. и след това от Народното събрание през юни 2016 г. Той каза, че служебното правителство е спазвало точните срокове, които са заложени в картата. Крайният срок за подаване на офертите е бил 13 март 2017 г., като след това е имало срок от две седмици за оценка, който е удължен по молба на една от държавите със седмица.

„След това имаме протокол с класирането от началото на април. Служебното правителство валидира това класиране и даде възможност на следващото правителство да вземе решение с коя държава да започне преговори. Според пътната карта това трябва да стане в рамките на един месец след приемането на протокола, но ние не задължаваме никого с кого да преговаряме”, разказа бившият служебен военен министър.

Янев каза още, че подобни преговори отнемат доста време, поради високата им сложност и отчитане на много и различни параметри, като например индустриалното сътрудничество. Предвид наличието на финансов ресурс за 2017 г. Янев обясни, че е било нужда да не се забавя процеса за да се даде шанс на редовното правителство да подпише сделка в тази година и да се възползва от ресурсите.

„Самата процедура за оценка е направена така, че си представете, грубо казано, една екселска таблица, където нанасяш съответните параметри от офертите и резултатите излизат сами като коефициент. Няма възможност за манипулиране на данните, които са дадени от съответните държави”, обясни Стефан Янев.

Според Янев един от участниците (употребявания F-16 предлагани от Португалия и САЩ) не е точно дисквалифициран, а е класиран трети, тъй като не е отговарял на някои изисквания на българската страна, като например време за доставка, схема за плащане и други.

Той потвърди, че в покупката на изтребители има геополитически аргументи и още веднъж подчерта, че военно-техническата експертиза не определя политическите разговори, които могат да се водят след това. Въпреки това, според него за данъкоплатците е по-важно да получат нов изтребител, с големи способности и изгодни условия, отколкото да се търсят някакви геополитически ползи.

Стефан Янев отхвърли твърденията, че президента Радев е лобирал за определен тип и обърна внимание на мощната политическа атака, която започна срещу него след обявяване на решението на експертната комисия.

Свързани теми

Предишна публикация
ГЕРБ и ОП внасят в НС предложение за създаване на временна комисия за проучване на покупката на новия изтребител
Следваща публикация
Премиерът Борисов се оправда пред служителите в МВР с покупката на Gripen
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню