Министър Каракачанов: Мен нищо не ме смущава по изтребителя

1 прочитания

„Мен нищо не ме смущава, но за да не се смущава обществото и за да няма след време някакви спекулации или обвинения, хубаво е нещата да са ясни”, така днес, 27 юни 2017 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни необходимостта от създаване на временна парламентарна комисия.

„Парламентът е в правото си да прави комисия и да проучва обстоятелствата. Въобще не става въпрос за президента Радев или за корупция”, обясни още Каракачанов в ефира на bTV и се опита да разсее прехвърчащите обвинения от страна на Цветан Цветанов от ГЕРБ за корупционни практики при избора на нов изтребител.

Министър Каракачанов каза още, че е разпоредил и инспектората на МО да направи една проверка на етапите през които са минали решенията на комисията, като докладът се чакал в края на тази седмица.

„Както знаете има трима участници в процеса – шведския самолет Gripen, италианските Eurofighter и САЩ и Португалия с F-16. Комисията на 29 март 2017 г. излиза с предложение до Министерски съвет, което е прието на 26 април. Напрактика ние заварваме едно положение, с което трябва да се съобразим. F-16 отпада от класирането”, обяснява министър Каракачанов.

Според него правителството трябва да се съобрази защото е решение взето от правителството на Република България, макар и да е служебно правителство. В същото време военният министър твърди, че няма предопределеност на избора и има възможност да се преговаря с двама от тримата участници, като в хода на тези разговори много от параметрите могат да бъдат подобрени.

Каракачанов уточни, че парламентът одобрява новата финансова рамка след това се натоварва министъра на отбраната или на икономиката да започнат разговори с потенциалните кандидати за уточняване на конкретните условия. Процесът ще е дълъг, смята той.

„Има един факт, който малко излага България. След решението на кабинета „Герджиков” от 26 април 2017 г. е трябвало Външно министерство да информира и трите участнички за резултатите. Това не се е случило и създава един образ на несериозност. До преди моето предложение до Министерски съвет те не знаеха официално какво се случва”, съобщи още военният министър.

Запитан какво мисли за шведския Saab Gripen, министърът на отбраната отговаря така:

„Gripen е нов самолет и са предложили добри и изгодни условия за него. Определено може да се каже, че пилотите в българските ВВС предпочитат самолет, с който ще могат да летят в следващите поне 30 години”, казва Каракачанов и уточнява, че поддръжката на тези самолети трябва да се извършва в България и това е част от разговорите, които ще се водят.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът одобри създаването на временна комисия за новия изтребител
Следваща публикация
Президентът Радев: Доживяхме Цветанов да обвини Швеция в корупция
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню