Парламентът одобри създаването на временна комисия за новия изтребител

4 прочитания

Днес, 28 юни 2017 г., след кратки, но бурни дебати, Народното събрание одобри създаването на временна парламентарна група, която да проучва обстоятелствата около покупката на нов боен самолет за ВВС.

Създаването на комисията мина със 106 гласа „за”, 89 „против” и осем депутата се въздържаха. „За” гласуваха депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. Предложението за създаване на комисията мина със светкавична скорост, тъй като бе внесено едва вчера.

Дебатите преминаха на висок тон и в словестни престрелки между депутати от ГЕРБ и БСП.

Депутатите на ГЕРБ Владимир Тошев и Цветан Цветанов извършваха зле прикрита агитация срещу посочения в момента, като предпочитан избор изтребител Gripen. Цветанов дори цитира медийни публикации от трибуната на Народното събрание, според които имало съмнение за корупционни практики при избора на шведския боен самолет в Чехия, Унгария и Словакия. И двамата яростно поставяха въпросите за дисквалифицирането на опцията за употребявани F-16.

От своя страна депутатите на БСП обвиняваха колегите си от ГЕРБ в открито лобиране за покупката на F-16.

Името на президента Румен Радев също изникваше непрекъснато, като от БСП обявиха, че комисията явно ще работи срещу него.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова пък заяви, че премиерът Борисов е предопределил изборът на Gripen след разговорът му с шведския му колега в Брюксел на 23 юни. Тогава премиерът обяви, че е поставил условия в рамките на бъдещите преговори.

Нинова също призова бившият началник на отбраната Константин Попов и настоящ депутат от ГЕРБ, да прекрати изказванията си за новия изтребител, защото той самият е бил част от този процес и го обвини в конфликт на интереси.

В крайна сметка Попов не се оказа сред 19-имата депутати, които изграждат комисията. ГЕРБ има най-много представители – 8, като техни са председателското и заместник-председателското място. БСП имат шестима представители, ОП и ДПС по двама и един е представителя на Воля.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab отговаря на медийните спекулации в България
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Мен нищо не ме смущава по изтребителя
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню