Димитър Стоянов: От какво трябва да се чисти името на президента Радев?

1 прочитания

„Председателят на комисията „Gripen” (Емил Христов – бел.ред.) си позволи да заяви, че президентът трябва да е доволен от тази комисия, защото тя ще изчисти името му, но аз питам, какво трябва да се чисти от там?”, попита полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството в ефира на bTV днес, 3 юли 2017 г.

„Анкетната комисия „Gripen” се явява комисия „Анти-Радев”, защото целият този процес се манипулира от г-н Цветанов. Непрекъснато се правеха внушения, непрекъснато се подаваше информация, че Президентството е правило натиск върху служебното правителство и комисията. Стигна се до там, че даже бе заявено, че пак заради Президентството проекта за нов изтребител е ускорен, а този за нови патрулни кораби е забавен”, обясни позицията си Стоянов, който до скоро бе началник на щаба на ВВС.

Според Стоянов в момента битката от една страна е между лобисти и авиатори, както по-рано отбеляза президентът Радев, а от друга страна е между лаици и професионалисти. Според него са се видели доста лаишки изказвания в последно време, дори и включването на президента Плевнелиев, който подкрепи покупката на F-16 за сметка на другите опции

„Относно обвиненията за корупция е хубаво да се изтъкне един факт – ако видим Индексът за възприятие на корупцията на организацията „Прозрачност без граници”, там Швеция е на четвърто място, като една от най-малко корумпираните страни в света. САЩ е на 18-то, Италия на 60-то, а България на 75-то място. Няма да е лошо нашите политици преди да говорят за корумпираност да се опитат да предвижат България по-напред в тази класация”, коментира още Стоянов недомлъвките за евентуална корупция при избора на Gripen.

Главният секретар на президентството поясни, че при много от големите оръжейни сделки има някаква форма на полемики или скандали. Примерите за това са били много. Когато има сериозна конкуренция се появява и подобна подвеждаща информация, но въпреки намеците за корупция, осъдени за такава по сделките за Gripen в Чехия и Унгария няма.

„Манипулация е да се казва, колко самолети F-16 са произведени и колко Gripen и на тази основа да се казва, че първият е по-добър от втория. Това не е адекватно изказване. F-22 е произведен точно в 187 броя, но никой не е казал, че той е по-слаб самолет от F-16. Още по-фрапиращ пример – щурмовикът Ил-2 от Втората световна война е произведен в 38 000 броя и е видял много бойни операции. Според критериите на г-н Цветанов трябва да изберем него”, каза още Стоянов.

Той отхвърли и всякакви намеци за манипулация на математическия модел при оценката на офертите и дори остави на водещия в студиото, копие от методиката за оценки.

„В Искането за предоставяне на оферти има разписани конкретни срокове. Това искане е подписано от господата Ненчев и Лукарски, министри в кабинета „Борисов 2”. Там е написано, че до 13 март се получават офертите, от 14 до 31 март те се оценяват, след това се взима решение. Според мен щеше да е лош сигнал ако служебното правителство не беше показало резултатите от работата на експертната комисия. Беше добре, че се показа на нашите партньори, че България държи на този модернизационен проект и той не е стопиран. Служебното правителство даже леко закъсне. Трябваше да се обявят резултатите, а след това да се даде трибуна на комисията. Неин председател е е командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Време е лобистите да спрат да ходят по телевизиите и да се даде възможност на специалистите да обяснят избора си”, каза в заключение Стоянов.

Свързани теми

Предишна публикация
Президент и премиер потърсиха помирение
Следваща публикация
Изявление на Saab във връзка с анонимни публикации
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню