Красимира Стоянова: Офертата за Gripen включва всичко поискано от България

3 прочитания

„Ние не предоставяме една гола платформа, а всичко, което българската страна е изискала от нас”, така Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, коментира днес, 6 юли 2017 г., по bTV спекулациите, че Gripen се предлага без въоръжение и друго необходимо оборудване.

„Имаше публикации в българската преса за съмнения за корупция, които датират от 2002 г. Те са свързани с една нереализирана сделка в Чехия и там обвиненията не са нито към Saab, нито към шведското правителство, а към друга организация. Но искам да уточня, че сделките в Чехия и Унгария през 2003 и 2004 г. са сключени на ниво „правителство-правителство”. Изключено е да коментираме, че в тези сделки има корупционен елемент. Дори и договорът да не е междуправителствен, Saab има изключително сериозни политики за бизнес етики и имаме нулева толерантност към корупцията”, коментира Стоянова спекулациите за корупционни практики свързани с продажбата на Gripen.

Стоянова заяви, че работи по кампания в България от 2004 г. и Saab откри представителство на у нас през 2006 г. Тя каза, че е горда с позитивна кампания, която води Saab директно и без посредници.

„Категорично отричам да има спиране на производството на Gripen C/D. Ние имаме капацитет да произвеждаме и варианта E и варианта C/D. А той има концепция за спираловидна модернизация, която ще го доближи максимално до варианта E”, каза Стоянова в опит да разсее и други спекулации, които се правят в публичното пространство.

Според вицепрезидентът на Saab не би трябвало да има голяма разлика между политическо и техническо решение. Политическото решение, според нея, трябва да се базира на експертната оценка и на финансово-икономическите рамки.

„НАТО не диктува какви платформи да използват държавите-членки. НАТО от нас иска способности и ние трябва да ги гарантираме. Как ще го постигаме, остава отговорност на всяка държава-членка. А спекулациите за оперативна несъвместимост с НАТО са абсолютно безпочвени. През 2011 г. НАТО разчиташе на разузнаване от Gripen”, каза още Стоянова.

Тя коментира и спекулациите свързани с далечината на полет на Gripen.

„Параметри като обсега са доста комплексни и зависят от доста различни неща – например профил на полета, какво въоръжение се носи, колко гориво има и тн. В реални мисии се е видяло колко време стои Gripen във въздуха”

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов ще изчака становището на комисията „Gripen”
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Политическите скандали могат да забавят процеса на модернизация
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню