Министър Каракачанов ще изчака становището на комисията „Gripen”

1 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няма да извършва действия по проекта за покупка на нов боен самолет на ВВС, докато не приключи работата на временната парламентарна комисия за проучване на въпроса. Това заяви той днес, 6 юли 2017 г.

Комисията може да излезе с предложение, парламентът да ни задължи с решение. За мен е по-правилно да се изчака окончателният доклад на комисията. Ако нямат препоръки, работим по проекта, който аз съм внесъл в Министерски съвет”, заяви Каракачанов пред журналисти.

Припомняме, че на 22 юни 2017 г. Министерство на отбраната внесе в Министерски съвет предложение за промяна на инвестиционните планове за покупка на нови изтребители и нови патрулни кораби за ВМС. Според новия план тези проекти трябваше да се изплащат в по-голям срок. Освен това се предлагаше водене на преговори с двамата класирани участници – Швеция и Италия.

„Защо трябва да има (преговори – бел.ред.) само с шведите? Защо предрешавате въпроса? Ако вземем решението на служебното правителство, там се говори за двама от участниците. Тоест не може да има преговори само с един”, обяснява военният министър.

Министър Каракачанов не прогнозира какво ще се случи с вече одобрените суми, ако до края на годината не бъде сключен договор за нов тип изтребител.

Т.нар. „Комисия „Gripen” направи първото си заседание вчера, 5 юли. Мандатът ѝ е два месеца, но поради парламентарната ваканция през август, комисията вероятно ще приключи работа в края на септември или началото на октомври.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Борисов: Новопроизведен изтребител, но след влаковете
Следваща публикация
Красимира Стоянова: Офертата за Gripen включва всичко поискано от България
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню