Министър Каракачанов също заговори за купуване на новопроизведен изтребител

2 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също влезе в тона на премиера Борисов и заговори за покупка само на новопроизведен изтребител. Това стана днес, 7 юли 2017 г.

„Сами разбирате, че щом премиерът го казва това, значи сме го обсъждали многократно”, така Каракачанов отговори на въпроса дали е учуден от изказването на Борисов, че трябва да се купи новопроизведен изтребител.

Военният министър каза, че нов самолет, значи всеки самолет, който може да бъде предложен като новопроизведен и фактически отрече, че това е предопределяне на покупката на Gripen.

„Защо нов? Защото един нов самолет има много по-дълъг ресурс, тоест дълъг живот. Едно е да вземеш самолет, който има 10, 12 или 15 години живот, съвсем друго е да вземеш самолет с който можеш да работиш 30 – 40 години. По принцип, това е по-разумният вариант”, обясни министърът на отбраната.

Министър Каракачанов коментира и изказването на Соломон Паси за покупката на F-35 с думите, че това е един много добър самолет, който обаче категорично не е по джоба на България. И освен това неговата доставка няма как да бъде достатъчно бърза, като може да се чака 7 – 8 години.

„Този вариант не се обсъжда, защото не ни е по джоба”, обобщи Каракачанов.

Каракачанов каза, че няма нужда от бързане в покупката на нов изтребител, а трябва да се цели максимална прозрачност в проекта, чиято сума може да достигне до 1,5 млрд. лева. Военният министър дори заговори за водене на разговори и дебати пред камерите за пълна яснота на процесите. Според него по време на преговорите с потенциалните доставчици могат да се постигнат много по-добри условия, като например доставка на повече от заявените 8 самолета или доставка на още оръжие.

„Много неща могат да се постигнат, но първо трябва да започнем преговори”, казва военният министър и уточнява, че първо Парламентът трябва да одобри променените инвестиционни проекти и да излязат изводите от работата на комисията „Gripen“.

Свързани теми

Предишна публикация
Проверяват „България ер” заради проблемите с операциите ѝ
Следваща публикация
Пристигнаха италианските Eurofighter, които ще носят съвместен „ер полисинг”
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню