Премиерът Борисов: Новопроизведен изтребител, но след влаковете

2 прочитания

Премиерът Бойко Борисов категорично застъпи тезата за покупката на новопроизведени изтребители, но в типичен свой стил каза, че това ще се случи след покупката на нови влакове за БДЖ. Борисов направи изказването си днес, 7 юли 2017 г., по време на публична лекция съвместно с посланика на САЩ Ерик Рубен.

„За самолетите мога да кажа, че единственото ми изискване е да бъдат нови. Експертите трябва да се произнесат, но самолетите трябва да са нови. Така и така ще се вадят купища пари за тях, поне да са нови. Това да се знае, когато седнем да преговаряме с тези страни. Няма да се вкарвам в темата, кой самолет е по-хубав, нито какви възможности имат. И едните, и другите имат предимства и недостатъци”, каза Борисов по време на речта си.

След нея Соломон Паси, който със своя „Атлантически клуб“ организира лекцията, веднага направи следната забележка, която влиза в тона на все по-настоятелните изказвания България да гледа към F-35:

„Важно е, че казахте, че искате нови самолети. Това е принципен подход. Аз съм веднага готов да предложа самолети F-35, които са най-добрите. Това са специални самолети!”

След края на словото си, Борисов говори пред журналисти за покупката на нови изтребители:

„Ще преговаряме за нови самолети с всички. Договор ще има, когато приключим с преговорите. Но първо ще купим влакове, че да се пътува екологично, евтино и сигурно. Влаковете стоят наразплатени от 2006 г. За всичко ще съберем пари. Не виждам какъв е проблема. В момента „Авионамс” вече работи и ремонтира. Но трябва бавно и стриктно, че става въпрос за много пари. И ще се пазарим за отстъпки, за разсрочено плащане, за индустриално сътрудничество, за офсет…”

Не е ясно за кои неразплатени влакове говори премиерът, нито кога ще стане факт тяхното изплащане.

Журналисти запитаха премиера, как той настоява за нови изтребители, а депутатите му открито подкрепяли покупката на F-16 втора ръка.

„И F-16 се произвеждат нови. Да купим 37 годишни ли? Да извадим един кош пари за 37-годишни самолети ли?!”, заяви премиерът.

Очаквано, темата за новия боен самолет за ВВС присъства и в словото на посланика на САЩ Рубин. Отново очаквано, той изказа деликатна подкрепа за покупката на F-16, намеквайки за бойната му биография и факта, че самолетът се експлоатира от САЩ и всички съседи на България, членове на НАТО:

„Бе казано и написано много в последно време по един от аспектите на българската модернизация – придобиването на нов изтребител за замяна на МиГ-29. В крайна сметка, това ще е суверенно българско решение. Има важен въпрос, който трябва да бъде отговорен около това решение – цената, разбира се, е важен аспект. Но гледайки цената е важно да се види цялостната цена, не само парите, които ще се платят предварително. Важно е да се търсят доказани възможности, реален боен опит и съвместимостта със самолетите, които се използват от САЩ и другите съюзници от НАТО, включително и съседните на България страни-членки.”

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигнаха италианските Eurofighter, които ще носят съвместен „ер полисинг”
Следваща публикация
Министър Каракачанов ще изчака становището на комисията „Gripen”
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню