Генерал Боцев: Политиците трябва да се доверяват на военната експертиза

4 прочитания

„Мнозина се изказаха по темата. Малцина от тях обаче са експерти в тази област. Не бих искал да коментирам „политическите състезания на пистата“. Само ще подчертая, че политиците трябва да са сигурни и могат да разчитат, че военната ни експертиза е обективна и професионална. Трябва да й вярват. Особено, когато става дума за ключово важни за националната сигурност техника и въоръжение”, заявява началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев в интервю за вестник „Труд”.

„Призовавам дебатът да бъде концентриран не върху съмнения, хипотези и марки на техниката, а да бъде конструктивен и национално отговорен”, казва още началникът на отбраната.

Генерал Боцев признава, че има очевидно закъснение в реализирането на проекта за придобиването на нов изтребител, което според него се отразява не само на ВВС, а и на отбранителните ни способности въобще. Генералът изразява надежда, че до края на годината ще има сключен договор.

„Проблемът (с нелетящите МиГ-29 – бел. ред.) датира от години, много е сериозен и едва ли е новина, че армията, и в частност ВВС, страдат от хроничен финансов недостиг. Системното недофинансиране доведе до изчерпване ресурса на бойната авиация. Това означава, че трябва да се похарчат много пари, за да бъде възстановен. Няма друг изход, иначе не можем да вдигнем самолетите във въздуха. ВВС са високотехнологичен, но и много скъп вид въоръжени сили. Това е принцип и трябва да го спазваме, ако искаме да имаме бойна авиация. В периода 2016 г. – 2017 г. бяха сключени договори, които осигуряват минимално количество изправна авиационна техника. Това обаче не е решение в дългосрочен план. То няма да доведе до развитие на нови способности или подобри съвместимостта на нашите въоръжени сили с тези на НАТО и ЕС. За да си изпълняваме ангажиментите по линия на „Air policing” за охрана на въздушното ни пространство, от особено значение е успоредно с осигуряване на летателната годност на изтребителите МиГ-29, да се вземе решение за реализиране на проекта за превъоръжаване на ВВС с нов тип боен самолет”, обяснява още началникът на отбраната.

Генерал Боцев казва още, че има проблем с наличието на класни летци в изтребителната авиация, които да работят във всички видове условия. Тези летци остаряват, което пък е проблем, тъй като не ни стигат ресурси за подготовка на младите пилоти.

„Факт е и не мога да отрека, че пилотите ни летят малко, на критичния минимум, дори и под него. Затова е необходима модернизация на изтребителната ни авиация. Съгласен съм, че годишният нальот е важен показател за натренираността на летателните екипажи, но нека не забравяме, че членството ни в НАТО налага и изисквания за оперативна съвместимост и пълно интегриране на нашите въоръжени сили. Смятам, че с придобиването на нов тип боен самолет, нашите пилоти ще покрият изискванията на НАТО за санитарния минимум летателни часове”, казва още генерал Боцев.

В заключение той казва, че за да имаме истинска бойна авиация, са необходими подготвени специалисти, изправни самолети, гориво и средства за поддръжка.

Свързани теми

Предишна публикация
АДФИ откри нередности в обществените поръчки за МиГ-29
Следваща публикация
Плевнелиев продължава да лобира за F-16
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню