Плевнелиев продължава да лобира за F-16

3 прочитания

Росен Плевнелиев, президент между 2012 и 2017 г., продължава да лобира открито за придобиване на F-16, като вече и спекулира за провеждането за нов конкурс и покупка на наземни радари. Това става ясно от негово интервю публикувано днес, 10 юли 2017 г., в „24 часа”.

Според бившият върховен главнокомандващ, ако България няма еднакви бойни самолети с тези на Румъния, Турция и Гърция, това ще нанесе изключително сериозни щети на възможностите на България да защити националния интерес. Единственият боен самолет, който се експлоатира и от трите държави е F-16.

Плевнелиев защитава и тезата, че по-важно от покупката на нов изтребител е доставката на нови 3D наземни радари, които осигуряват въздушната картина. Подобна теза неведнъж е изказвал и бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов, който бе назначен от Плевнелиев.

Плевнелиев спекулира, че процедурата за покупка на нов изтребител ще бъде прекратена и заместена с нова, тъй като според него сегашната процедура е „опорочена”, поради сравняването на нови Gripen и употребявани F-16 и Eurofighter, което било нередно.

Интересно е да се отбележи, че този т.нар. „къс списък” с кандидати бе одобрен по време на неговото президентство и в края на 2012 и началото на 2013 г. тогавашния военен министър Аню Ангелов започна да избира изтребител от тези три опции. Тогава Плевнелиев бе безмълвен.

Плевнелиев дава за пример Румъния и казва, че тя е взела всички правилни решения в областта на сигурността си, включително покупката на нови радари, F-16 и „всичко останало на куб и на квадрат”.

Освен това Плевнелиев смята, че парите, които няма да се изразходят през тази година за нов изтребител трябва да се насочат към Сухопътни войски, киберсигурност и „още по-бърз интернет”.

Изказването на Плевнелиев е поредният му явен лобизъм за покупка на употребявани F-16, като в подкрепя на това той или изказва погрешни факти или застъпва геополитическа аргументация.

„Аз съм за изтребител, който освен да може да лети, да може и да стреля. Да може да защити националния суверенитет на България. На F-16 можете да закачите всичко, а на Gripen – не всичко“, каза Плевнелиев в събота в ефира на радио „Дарик”.

В същото интервю Плевнелиев заявява, че ако България не купи F-16 ще бъде страна „пробита от руснаците”.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Боцев: Политиците трябва да се доверяват на военната експертиза
Следваща публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на първото си заседание
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню