Румен Радев: Проектите за модернизация се протакват

0 прочитания

„Виждам желание не да се реализират проектите, а да се протакат. А с това последно решение за нови изтребители се връщаме през 2011 г., когато стартирахме процесите и търсехме информация”, това коментира днес, 10 юли 2017 г., президентът Румен Радев.

„Нека кажа едно, като човек, който е участвал в тези процеси. През цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети – мощни и съвременни. Най-добре нов F-18 или нов Rafale или нов Eurofighter или дори нов F-16. Но винаги сме катастрофирали в тези си опити в цената. Тя винаги е надхвърляла значително финансовите рамки”, казва още президентът, който е и бивш командир на ВВС.

Президентът и върховен главнокомандващ заяви, че много би се радвал ако правителството постигна т.нар. „политическа цена”, но категорично прогнозира, че това няма да стане.

„Виждал съм в последните 10 години много държавници да се опитват да постигнат това, но никой не успя”, каза още Радев.

„Тези нови самолети струват пари, които чувствително надхвърлят финансовата ни рамка, а тя е определена от парламента. Ако е решено да се дават много повече пари за изтребител – аз нямам нищо против. Стига да има от къде да се вземат и да се обясни това на обществото”, обясни президентът.

Радев определи ситуацията около програмите за превъоръжаване и липсата на резултати след проведения Консултативен съвет за националната сигурност, като „пълен хаос”.

„Не виждам смисъл от следващ Консултативен съвет по теми свързани с отбраната и националната сигурност. Тези съвети се правят за да се надгражда, защото като се вземе едно решение, след три месеца може да проследим как то се реализира. Няма никаква яснота, нито за повишаване на социалния статус на военнослужещите, нито за окомплектоване, нито за проектите за модернизация. Те отиват в някаква безкрайност”, обобщи Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС изпълни донорска задача
Следваща публикация
АДФИ откри нередности в обществените поръчки за МиГ-29
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню