Италианските изтребители бяха сертифицирани за изпълнение на „ер полисинг” над България

8 прочитания

Изтребителите Eurofighter от състава на ВВС на Италия, които са базирани в авиобаза Граф Игнатиево, бяха сертифицирани за изпълнение на мисията „ер полисинг” над България. Днес, 14 юли 2017 г., сертификатът бе официално връчен на церемония.

Сертификатът бе връчен от бригаден генерал Антонио Хосе де Матош Бранко, директор на Центъра на НАТО за съвместни военновъздушни операции в Торехон, Испания (CAOC Torrejón) на началника на бойното командване на силите на италианските ВВС генерал-майор Силвано Фригерио.

Четирите италиански Eurofighter пристигнаха в Граф Игнатиево миналия петък (7 юли). От началото на тази седмица изтребителите извършиха няколко опознавателни полета над България, включително и с извършване на заходи за кацане на международните летища у нас. Вчера италианските сили извършиха и тренировъчно вдигане по тревога, което бе последното препятствие преди сертификацията.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS) и бе разрешена от Министерски съвет на 21 юни 2017 г. Италианската страна поема всички разходи по своя престой у нас, българският ангажимент включват осигуряване на летища, радарна и метеорологична информация и приоритетно управление от въздуха.

Така от утре, 15 юли 2017 г., дежурството по мисия „ер полисинг” ще се носи от двойка български МиГ-29 и двойка италиански Eurofighter. Българските сили ще се използват приоритетно. Използването на реално въоръжение ще става според регламентите на Закона за отбраната и въоръжените сили, което значи, че разрешението и за италианските изтребители ще идва от българския военен министър.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков каза, че съвместната мисия се провежда съгласно принципите, условията и процедурите залегнали в техническото споразумение между министерствата на отбраната на двете държави. Вдигането по тревога и излитане, даване на разрешение за прехват, запиване и намеса на италианските изтребители ще се извършва от център „Управление и докладване”.

„По-добре е да го извършваме съвместно, защото ще воюваме съвместно. Ако се наложи да воюваме по чл. 5, към нашите ВВС ще дойде огромно число съюзни самолети, които ще кацнат на българска територия и ще трябва да воюват заедно с нашите ВВС. Ако ние модернизираме нашата авиация, ще може и нашите самолети да ходят на съвместен „ер полисинг” по същата мисия на територията на други държави”, каза заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Съвместната мисия по „ер полисинг” ще продължи до 15 октомври 2017 г. Италианските сили в състав на четири изтребителя Eurofighter и до 110 персонал имат разрешение да останат в България до ноември.

Снимки – Георги Петков

Свързани теми

Предишна публикация
Започва ТУБС „Шабла 2017”
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: За изтребителя ще чакаме комисията на парламента
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню