Започва ТУБС „Шабла 2017”

22 прочитания

Над 1100 военнослужещи от четири държави ще вземат участие в започналото днес, 14 юли 2017 г., тактическо учение с бойни стрелби (ТУБС) „Шабла 2017“. Това съобщават от МО.

Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница. ТУБС „Шабла 2017“ и свързаното с него международно учение „Tobruq Legacy“ се провеждат в рамките на многонационалното учение с висока видимост „Saber Guardian 2017“.

На откриващата церемония в тържествен строй застанаха военнослужещи от страните участнички – Република България, Република Сърбия, Украйна и САЩ. Заместник-командирът на българските Военновъздушни сили и директор на учението бригаден генерал Петьо Мирчев поздрави участниците и обяви началото на стрелбите.

В продължение на пет дни от днес до 18 юли ще продължат тактическите учения с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили (ВМС), и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътните войски с международно участие. На зенитния полигон на ВВС „Шабла“ Военновъздушните сили, съвместно със Сухопътни войски и Военноморските сили, ще усъвършенстват подготовката на своите формирования за противовъздушна отбрана. Ще се водят интензивни стрелби с различни типове ракетни комплекси в широк височинно-скоростен диапазон по разнообразни въздушни цели.

Освен способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойните средства, с които ВВС участват в „Шабла 2017”, включват зенитно-ракетните комплекси С-300, „Нева” и „Куб”, изтребителите МиГ-29, самолетите Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-24.

Стрелбите „въздух – въздух” на изтребителите МиГ-29 ще са по радиоуправляеми и парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно и бордно артилерийско въоръжение.

Самолети Су-25, L-39 и вертолети Ми-24 ще стрелят с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. Самите надводни цели представляват обемни мишени, разработени от ВВС и тествани по време на морската подготовка на авиацията на летище Балчик и ТУБС през 2015 година.

Сухопътните войски ще тренират своите професионални умения със ЗРК „ОСА-АКМ“, 23-mm зенитни оръдия ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ще бъде изпълнена и бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Военноморските сили ще осъществяват стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“, радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста, един катер ще има готовност за аварийно-спасително осигуряване полетите на ВВС.

Република Сърбия, Украйна и САЩ участват със зенитно-ракетни дивизиони на своите ВВС и СВ. Те ще извършат пускове „земя – въздух“ със ЗРК С-300, „Нева”, „Куб” и Avenger.

Свързани теми

Предишна публикация
Интензивни полети и стрелби в рамките на ТУБС „Шабла 2017“
Следваща публикация
Италианските изтребители бяха сертифицирани за изпълнение на „ер полисинг” над България
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню