Изтребителната авиация стреля на „Шабла 2017” (допълнена)

7 прочитания

На 17-18 юли 2017 г., екипажите на МиГ-29 с успешно участие в тактическото учение с бойни стрлби „Шабла 2017“. Това съобщиха от МО.

Те изпълниха отстрели и бойни стрелби на зенитния полигон на ВВС „Шабла“. Пилотите изпълниха задачите си с излитане и кацане от летище Граф Игнатиево.

Ръководител на стрелбите на авиацията бе командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов. В полетите с експериментални и бойни стрелби взеха участие полковник Николай Русев, подполковник Калин Атанасов, майор Атанас Сираков, капитан Димитър Григоров с щурмански състав съответно капитан Георги Филипов, капитан Мартин Ветов, капитан Борис Масларов и старши лейтенант Кирил Гинев.

За поразяване на въздушните цели – парашутни мишени от типа СПМ-100 спускана от Су-25 и радиоуправляема мишена Р-01, летателните екипажи използваха авиационни управляеми ракети с топлинни глави за самонасочване Р-60 и Р-73, включени в боекомплекта на МиГ-29.

Поради високия край на облачността през втория ден, отстрелите с Р-60 се осъществиха на голяма височина от порядъка на 10000 m, при характерни за изпълнение на типа задачи височини от 4000 – 5000 m. Бойната стрелба с Р-73 се осъществи под облаци, но мишената бе успешно сбита с едновременен пуск на две ракети за близък бой.

Учебно-бойната подготовка на летците-изтребители включва в себе си изпълнението на специфични за рода авиация полети. Бойните стрелби по въздушна мишена на зенитния полигон Шабла са своеобразен връх в изграждането на летателните и бойни умения. Целта на стрелбите е летците да усъвършенстват своите навици за работа с комплекса за въоръжение на самолета и да бъдат оценени постигнатите от тях бойни способности чрез реално използване на средства за поразяване по въздушни цели.

Показаните резултати са сигурен показател за готовността на нашите летци

за успешни действия при охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
Български Ми-17 ще помага за пожарогасене в Черна гора (допълнена)
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Инцидентът с Panther е заради лоша маневра
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню