Хърватска пусна RFP за нови изтребители

2 прочитания

Днес, 20 юли 2017 г. Хърватска пуска запитване за предоставяне на оферти (RFP) до пет страни за покупка на нови и употребявани изтребители.

Както бе съобщено и по-рано, запитването е пуснато до пет държави – Гърция, САЩ, Израел, Швеция и Южна Корея.

От САЩ, Гърция и Израел се търсят оферти за употребявани F-16. САЩ ще дадат оферта за изтребители от варианта A/B модернизирани до варианта MLU. Гърция се очаква да даде оферта за употребявани F-16C/D block 30, а от Израел също се чака оферта за C/D, но модернизирани по местния стандарт Barak 2020.

От Швеция се очаква оферта за новопроизведени Gripen C/D, а от Южна Корея за лекия изтребител FA-50.

Запитванията са пуснати до посолствата на съответните държави. Срокът за отговор е 75 дни, което значи 3 октомври 2017 г.

След получаване на офертите, хърватското МО ще извърши тяхната оценка и анализ, като освен военно-тактическите характеристики ще се разглеждат финансовите условия и икономическите гаранции за насрещни инвестиции.

Хърватска търси 12 изтребители, които да заменят сега използваните 12 модернизирани изтребителя МиГ-21. Очаква се до края на 2017 г. да има избран победител, с който договор да бъде сключен догодина, а първият нов изтребител трябва да бъде получен към 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Българският Ми-17 гаси горски пожари в Черна гора
Следваща публикация
„Комисията „Gripen” изслуша трима бивши министри на отбраната
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню